Links Sitemap Business Linker Sitemap

Hotelierii isi pun speranta in redresarea economiei

3656 afisari
Alina Proorocu
Avand in vedere conditiile economice actuale, anul 2010 ar putea aduce, pe ansamblu, o stagnare a pietei hoteliere sau, in cel mai optimist caz, o crestere modesta, sub nivelul inregistrat in anii anteriori, potrivit reprezentantilor hotelurilor bucurestene de patru si cinci stele.
Cu un tarif mediu per camera de 85 de euro, Hotelul Pullman a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de sase milioane de euro. “Inceputul anului 2010 va fi unul dificil atat pentru piata hoteliera, cat si pentru celelalte ramuri de activitate. Pentru anul acesta estimam un grad de ocupare de 62% si o cifra de afaceri de 6,5 milioane de euro”, a declarat Bruno Vinette, General Manager, Pullman Bucharest World Trade Center. Si cum primele luni ale anului sunt considerate a fi extrasezon, afacerile merg in general mai slab. “Pentru perioada ianuarie-februarie am bugetat un grad de ocupare in jurul procentului de 55%”, a mai spus Vinette.
Grand Hotel Continental, cel mai nou hotel de cinci stele de pe piata bucuresteana, a fost redeschis dupa aproximativ doi ani, atat cat au durat lucrarile de modernizare in urma unei investitii de circa 8,5 milioane de euro. “Unitatea este functionala din decembrie 2009, iar pana acum am avut un grad de ocupare de 36%”, a declarat Radu Enache, presedinte si director general, Continental Hotels. Anul acesta, Enache spera sa obtina o cifra de afaceri de 2,5 milioane de euro. “Am bugetat un grad de ocupare de 60% pentru acest an si cred ca este realist avand in vedere ca foarte multi directori ai marilor companii de pe piata locala au ales sa se cazeze la noi”, a mai spus acesta.
La randul sau, Dina Litzica, PR & Marketing Manager, JW Marriott Bucharest Grand Hotel, a abordat un ton optimist, subliniind ca exista semne pozitive pe piata. “In mod traditional, ianuarie si prima jumatate a lui februarie reprezinta o perioada mai slaba. Cu toate acestea si spre bucuria noastra, am vazut ca lucrurile se misca, oamenii calatoresc, categoric nu e vorba de nivelul din 2008, dar nu avem de ce sa fim pesimisti. Anul 2010 cred ca va fi bun pentru cei care sunt flexibili, in permanenta cautare de piete noi, inventivi si gata sa-si serveasca clientii, in adevaratul inteles al cuvantului”. Precizand ca este greu de estimat nivelul cererii din acest an, reprezentanta JW Marriott a spus: “Probabil ca va fi o usoara crestere, dar asta in masura in care politicile guvernamentale isi vor mentine coerenta si vor incuraja investitiile straine. Tarifele au variat intotdeauna in functie de sezonalitate si este mai mult ca sigur ce le vom mentine aproximativ la nivelul anului trecut”.
Reprezentantul Athenee Palace Hilton, Friedrich Niemann, a apreciat, la randul sau, ca si 2010 va fi un an foarte dificil. “Este clar acum ca depindem de redresarea economiei, iar acest aspect depinde intr-o mare masura de situatia politica. Depasind momentul alegerilor si sperand ca noul guvern va lua deciziile corecte pentru sustinerea economiei, estimam cel putin o stabilizare in acest an, daca nu o usoara crestere. Referindu-se la tarifele practicate, General Managerul de la Hilton a precizat: “Desi am modificat tarifele anul trecut, Hilton inca are cele mai mari tarife dintre hotelurile de cinci stele, pentru ca, evident, ne pozitionam in segmentul superior al pietei. Nu intentionam sa reducem tarifele, insa monitorizam constant piata si ne ajustam tarifele in functie de aceasta”.
Si pentru Starlight Suiten, unitate de patru stele, anul trecut a fost unul dificil, nereusind sa atinga parametrii stabiliti in 2008. “Ne asteptam la un an la fel de greu ca 2009. Nu se intrevede nicio imbunatatire a infrastructurii pentru a putea antrena o crestere a turismului, iar calatorii de business vor fi mult mai precauti in a lua decizia de a calatori si mai selectivi in alegerea hotelurilor”, a afirmat Georgeta Grecu, Resident Manager, Starlight Suiten Hotel.
O alta unitate de patru stele, Ramada Plaza, si-a propus ca anul acesta sa obtina rezultate similare celor din 2009, chiar daca veniturile inregistrate anul trecut au fost cu 30% mai mici decat in 2008. “Din totalul cifrei de afaceri, cazarea a detinut un procent de 60%, iar partea de servicii-restaurant si organizarea de evenimente 40%”, a precizat Daniel Ben-Yehuda, General Manager, Ramada Plaza, adaugand ca in primele doua luni ale acestui an hotelul va inregistra un grad de ocupare de 30-40%. “Pentru 2010 avem asteptari similare celor din 2009, cu un usor trend ascendent pentru ultimul trimestru al anului si incercam sa mentinem aceleasi tarife practicate anul trecut, dar vom fi flexibili in functie de cerintele pietei (cerere si oferta)”, a mai spus oficialul unitatii de patru stele.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza