Links Sitemap Business Linker Sitemap

Grupul BCR face bilantul trimestrului I

3630 afisari
Profitul operational al Grupului BCR s-a diminuat cu 20,2% la 608,8 milioane lei (144,5 milioane euro) de la 763,0 milioane lei (184,4 milioane euro) in trimestrul I 2010, ca rezultat al scaderii venitului operational, dar in revenire fata de trimestrul anterior (+10,9%).
Venitul operational net a scazut de la 1.167,4 milioane lei (282,1 milioane EUR) la 1.054,8 milioane lei (250,4 milioane euro). Potrivit anuntului bancii, principalul factor al acestui declin l-a constituit diminuarea ratelor dobanzilor avand ca efect reducerea venitului din dobanzi (mai mic cu 13,3% sau cu 245,5 milioane lei fata de trimestrul I 2010), sub presiunea suplimentara a cererii eligibile de credite inca redusa si a cresterii concurentei pentru afaceri de calitate.  
Revenirea economiei romanesti a fost una fragila in trimestrul I 2011, astfel incat multe afaceri s-au confruntat cu o reducere dramatica a cererii pentru produsele si serviciile lor. Din pacate un mare numar de afaceri chiar s-au inchis, in special micro intreprinderi si IMM-uri. Toate acestea au avut un impact negativ asupra afacerilor lor cu BCR.  
Factorii sezonieri au afectat, de asemenea, rezultatele afacerii. Sentimentul de incredere in economie al clientilor retail a fost, in continuare, puternic deteriorat de scaderea veniturilor familiale generata de pachetul de austeritate si de cresterea TVA - care au determinat, precum si de teama pierderii locului de munca. In consecinta, ei au fost mult mai precauti cu cheltuielile.  
Implementarea legislatiei privind contractele de credit pentru consumatori (fosta OUG 50/2010) a avut, de asemenea, efecte negative asupra fluxurilor de afaceri si a diminuat venitul din comisioane al bancilor atat la creditele noi cat si la cele existente in sold.  
Rezultatul net din tranzactionare a crescut cu 10,7% in T1 2011 fata de T1 2010, in special pe baza operatiunilor de schimb valutar. BCR este in continuare cel mai important jucator pe piata romaneasca de obligatiuni si bonuri de Trezorerie (T bills).  
“Contextul economic dificil continua sa aiba impact negativ asupra clientilor nostri si, in consecinta, asupra BCR. Cu toate acestea, rezultatele sunt incurajatoare, in special in ceea ce priveste costurile cu riscul. Cererea pentru creditare ramane la un nivel scazut in contextul unei reveniri economice graduale”,  a declarat Dominic Bruynseels, CEO al BCR. "Noi vom continua sa facem tot ceea ce ne sta in putinta pentru a ne ajuta si servi clientii, pentru a ne imbunatati modelul operational si de afaceri  si pentru a accelera revenirea economica a Romaniei. Consolidarea pozitiei noastre de piata demonstreaza ca ne-am angajat intr-un demers corect, in modalitatea corecta ” a adaugat Bruynseels.  
Cheltuielile operationale s-au majorat de la 404,3 milioane lei (97,7 milioane euro) in T1 2010 la 446,0 milioane lei (105,9 milioane euro). BCR a continuat sa investeasca in “costurile bune”, mai ales in pregatirea angajatilor, canalele de distributie electronice si activitatea de carduri precum si in modernizarea retelei de unitati retail – toate acestea generand costuri mai ridicate cu amortizarea.  
Profitul net consolidat dupa impozitare si interesele minoritare a fost in T1 2011 de 76,1 milioane lei (18,1 milioane euro), in crestere fata de o pierdere de 29,5 milioane lei in T4 2010 dar in scadere cu 68,7% fata de T1 2010 ca urmare, in principal, a diminuarii venitului operational si a nivelului inca ridicat al provizioanelor de risc. Rentabilitatea capitalului (ROE) a coborat la 4,3% la sfarsitul T1 2011.  
Cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru imprumuturi si avansuri a totalizat 457,4 milioane lei (108,6 milioane euro), in usoara crestere cu numai 0,2% fata de T1 2010 si a evoluat conform asteptarilor luand in considerare in special faptul ca atat segmentul persoanelor fizice cat si al companiilor au continuat sa se confrunte cu conditii dificile de piata. Segmentul companiilor, in special, a contribuit semnificativ la volumul creditelor neperformante in T1 2011. Companiile mici si mijlocii au continuat sa resimta cea mai mare presiune date fiind constrangerile de lichiditate. O revenire treptata este asteptata odata cu reluarea cresterii economice.  
Potrivit BCR, portofoliul de credite a avut o evolutie relativ satisfacatoare in T1 2011, in circumstantele date. Creditele neperformante raman la un nivel suportabil, reprezentand 16,8% din totalul portofoliului.  
Cele mai recente date semnaleaza faptul ca sfarsitul recesiunii se apropie, dar revenirea va fi mai curand graduala, sub potentialul pe termen lung al Romaniei. Previziunile indica o crestere a economiei de 2% in 2011, vizibila in principal in a doua jumatate a anului.  
Ratele de solvabilitate se situeaza peste nivelurile impuse. Potrivit datelor publicate, rata de adecvare a capitalului de rang 1+2 in T1 2011 (date provizorii): aproximativ 12% (standarde de contabilitate romanesti) fata de nivelul minim 10% impus de reglementarile BNR. De asemenea, rata de solvabilitate este de aproximativ 17,1% (IFRS, consolidat Grup BCR).
Citeşte mai multe despre: BCR Group

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza