Links Sitemap Business Linker Sitemap

Gazprom se extinde in Romania prin achiziția de benzinării

2048 afisari
Compania petrolieră NIS Petrol, divizia din Serbia a gigantului rus Gazprom Neft, vrea să ajungă la o cotă de 10% pe piața benzinăriilor din România după anul 2015 și analizează, în acest moment, orice posibilitate pentru a atinge această țintă, inclusiv achiziția de stații deja existente, a declarat, marți, Ileana Sorina Bălțatu, director executiv al companiei.
'Am informat toate companiile de pe piață că suntem interesați de achiziția de stații și așteptăm să vedem care oferte sunt cele mai interesante. Zona din vestul României este prioritară, fiind în apropierea rafinăriei noastre din Pancevo, Serbia, dar vrem să devenim un jucător național, astfel că nu putem ignora nicio parte a țării', a spus Bălțatu, într-o conferință de presă.

Ea a fost întrebată dacă există discuții mai avansate cu Petrom, în condițiile în care, în ultimul an, au existat informații în piață referitoare la o eventuală negociere între cele două companii pentru ca NIS să preia mai mult de 100 de stații Petrom.

'Cu Petrom discutăm varii proiecte, este unul dintre partenerii noștri pentru achiziția de carburanți. În ceea ce privește negocierile pentru achiziția de stații, ne-am exprimat disponibilitatea față de Petrom, dacă vor avea dorința să-și reorganizeze portofoliul, fiind cea mai mare companie petrolieră din țară, cu cel mai mare număr de benzinării. Ne-au răspuns că în acest moment își reorganizează portofoliul', a continuat reprezentanta NIS.

Potrivit acesteia, o achiziție majoră necesită un timp îndelungat pentru negocieri. Ea a oferit drept exemplu procesul de vânzare a benzinăriilor Shell din România, în 2004-2005, către ungurii de la MOL. Bălțatu a fost director general și de retail al Shell România în perioada 1998-2005.

'Achizițiile tind să fie un proces destul de lung. Cea mai scurtă la care am participat a fost de un an și jumătate, vânzarea Shell-ului. Dacă vorbim de o achiziție majoră, este vorba de ceva destul de îndelungat. Pot să vă spun deal-uri care au căzut în ultima fază, pentru că părțile nu s-au pus de acord cu privire la garanții. Am trecut prin niște achiziții care erau aproape sigure și apoi au căzut pentru că o frază din contractul de achiziții nu a fost agreată', a subliniat Bălțatu.

NIS Petrol deține, în acest moment, 15 stații de distribuție a carburanților în România, sub brandul Gazprom, și vrea să-și dubleze numărul benzinăriilor până la finele anului, după investiții de 15-20 de milioane de euro. În acel moment, compania estimează că va ajunge la break-even.

Totodată, NIS Petrom deține și concesiunea a șase perimetre petrolifere de explorare în vestul României. Patru dintre ele sunt în colaborare cu canadienii de la East West Petroleum, unul — în parteneriat cu Moesia Oil and Gas, iar al șaselea — împreună cu Zeta Petroleum.

AGERPRES

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza