Links Sitemap Business Linker Sitemap

Funcţionarii nu au voie să mai ceară documente ştampilate, de la 30 iulie se interzice solicitarea ştampilei pe documente

961 afisari
La nivel oficial le este interzis funcţionarilor statului să ceară de la firmele private şi de la persoane fizice documente pe care să fie aplicată ştampila. În practică, s-a mai diminuat birocraţia privind folosirea ştampilei, însă există instituţii care încă solicită şi acum de la mediul privat documente ştampilate. Inclusiv unele bănci mai cer să fie ştampila pusă pe ordinele de plată sau pe alte acte.
Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, o ordonanţă de urgenţă, prin care se interzice instituţiilor statului să ceară de la mediul privat documente cu ştampilă şi se precizează că în cazul în care un funcţionar cere orice fel de document ştampilat, atunci se consideră abatere disciplinară din partea acelui funcţionar. Concret, de la finele lunii acesteia se interzice în totalitate autorităţilor să solicite acte ştampilate de la întreprinzătorii privaţi şi de la persoanele fizice. Din 2015, la nivel oficial, nu mai este obligatorie aplicarea ştampilei de către firme, pe documente. Însă, în practică, foarte multe instituţii solicită documente ştampilate de la firme, în special instituţiile care se ocupă cu primirea cererilor de finanţare pe diverse programe cu finanţare din fonduri europene. Deşi ştampila nu mai este obligatorie din 2015, excesul de zel al unora dintre funcţionarii statului fusese dus la extrem inclusiv în 2017, până recent, când se cerea ştampilă pe fiecare pagină a planului de afaceri, în cazul firmelor care solicitau diverse fonduri europene sau ajutoare de minimis, conform celor declarate recent de reprezentanţii unor firme de consultanţă.

Funcţionarii nu se dezmint: mai cer documente ştampilate

După publicarea OG nr. 49/2017 în Monitorul Oficial s-au mai schimbat puţin lucrurile, însă reprezentanţii mediului privat spun că în continuare li se cer ştampile pe cererile de finanţare care se depun pe mai multe programe de finanţare cu fonduri europene. „La doi ani de când ştampila nu mai este obligatorie, nouă încă ni se mai cer ştampile pe cererile de finanţare pe aproape toate programele de finanţare cu fonduri europene. Nu ai ştampila pusă, nu exişti! Cam aceasta este mentalitatea funcţionarilor. Acum, cu apariţia OUG nr. 49 s-au mai temperat lucrurile, în sensul că nu ni se mai cere planul de afaceri ştampilat pe fiecare pagină, aşa cum ni se cerea până acum. Pe acesta îl considerăm un pas înainte, însă încă ni se mai cer ştampile pe cererile de finanţare“, a spus Marius Căpăţână, managerul firmei de consultanţă Euro Office Invest. El a mai spus că nu doar funcţionarii instituţiilor publice care se ocupă cu primirea, gestionarea cererilor de finanţare pe diverse programe europene cer documente ştampilate de la firme şi chiar şi unele bănci încă mai au această meteahnă, inclusiv bănci private şi bănci de stat. „Unele bănci ne solicită documente ştampilate, altele nu mai cer de mult să fie pusă ştampila.
Una dintre bănci ne cere ştampilă pe fiecare ordin de retragere de bani şi pe fiecare ordin de depunere. Nu mi se pare normal, din moment ce ştampila nu mai este obligatorie de multă vreme“, a spus managerul firmei de consultanţă Euro Office Invest din Craiova.

Ce prevede noua ordonanţă, legat de ştampilă

OUG nr. 49/2017 men¬ţionează că reprezen¬tanţii in¬stituţiilor publice nu au voie să ceară ştampilă de la reprezentanţii mediului privat pe niciun document, iar dacă totuşi cer documente ştampilate, atunci se consideră abatere disciplinară. „Fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, precum şi entităţilor fără personalitate juridică aplicarea ştampilei pe declaraţii, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri, săvârşită de către persoana din cadrul unei instituţii sau autorităţi publice, constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale“, se arată în noul act normativ care modifică OG nr. 17/2015 privind reglementarea unor măsuri bugetar-fiscale şi modificarea unor acte normative, care prevede eliminarea obligativităţii folosirii ştampilei de către mediul privat. În acest sens, prin modificările aduse de OUG nr. 49/2017 se clarifică anumite aspecte din OG nr. 17/2015, în sensul că se prevede clar că nu mai este obligatorie ştampila pe cereri şi alte documente emise de mediul privat, deci nici pe cererile de finanţare întocmite pentru fonduri europene.

De la 30 iulie se interzice solicitarea ştampilei pe documente

Modificările aduse OG nr. 17/2015 intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea OUG nr. 49 în Monitorul Oficial, adică pe 30 iulie 2017. Practic, după această dată va fi considerată abatere disciplinară orice solicitare din partea funcţionarilor instituţiilor publice adresată mediului de afaceri de a ştampila documentele depuse. Cu alte cuvinte, de la 30 iulie încolo li se interzice funcţionarilor statului să mai ceară acte ştampilate de către mediul privat. Textul modificat al OG nr. 17/2015 prevede că nici de la persoane fizice autorizate şi nici de la liber-profesionişti nu mai trebuie cerute ştampile.
„Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampila pe declaraţii, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituţiile sau autorităţile publice ori emise sau încheiate în relaţia cu instituţiile sau autorităţile publice“, se prevede în actul normativ citat mai sus.
Ştampila nu se mai foloseşte, din 2015, nici în relaţiile dintre două entităţi private. În schimb, orice document emis de către autorităţile publice către persoane fizice şi juridice trebuie să poarte şi ştampila instituţiei emitente.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza