Links Sitemap Business Linker Sitemap

Flamenco la superlativ, la Intalnirile JTI

1696 afisari
A fost flamenco, dar fara doar si poate un flamenco transcendental. In premiera pe scena Operei Nationale din Bucuresti, Maria Pagés, cea mai mare dansatoare de flamenco din lume si Sidi Larbi Cherkaoui, unul dintre cei mai importanti coregrafi la ora actuala, au oferit publicului, la cea de a 15-a editie a Intalnirilor JTI, spectacolul Dunas.
Un spectacol intens, care a tinut publicul cu rasuflarea taiata de la prima secunda pana la final. Dunas a fost despre cautari ale propriei fiinte si intoarcerea catre radacini, pentru o iluzorie salvare de singuratate. Doua suflete pierdute in contemporaneitate si regasite mai intai intr-o nebunie a simturilor (flamenco), dupa care pierdute din nou si regasite iarasi intr-o istorie comuna. Viitor si trecut se intrepatrund in prezentul senzual, plin de dureri umane si singuratati, de cautari fara final, de lupte continue.
Pe fundalul unui flamenco indracit, de o senzualitate dura, tonurile arabe duc dansul Mariei Pagés in transcendenta unei cautari care cauta raspunsuri mai intai pentru originile propriei fiinte, dar in cele din urma intrebarea devine universala. De ce durerea, de ce singuratatea, daca suntem cu totii parte a aceluiasi arbore, desenat de Sidi Larbi Cherkaoui in completarea  unduitatii pline de forta a Mariei Pagés.
O coregrafie extrem de bine pusa la punct, pana in cele mai mici detalii, intr-un decor de o magie care a trecut cu usurinta dincolo de scena. Siluetele celor doi s-au prelungit intr-o senzatie de infinit, cand in desenul realizat la propriu pe nisip de Sidi Larbi Cherkaoui, cand in valurile unduitoare, semitransparente, dincolo de care umbrele celor doi se cautau fara incetare, pana la regasirea si contopirea in lumina.
"Un spectacol fabulos. Au fost cateva momente de care ne vom aminti cu siguranta ani de zile de acum incolo. Ma refer in mod special la lupta dintre cei doi si la dansul in genunchi. Amandoi au fost superbi, iar Sidi Larbi Cherkaoui fabulos. Atat de flexibil, incat parea ireal. Jocul de maini, de picioare, absolut tot il fac un artist perfect. Desenul pe nisip a fost remarcabil, prin faptul ca facea acelasi lucru cu ambele maini. Un asemenea artist complet care danseaza si deseneaza atat de frumos se naste foarte rar”, a declarat Oltea Serban Parau, Director al Centrului Cultural Media Radio Romania.
"A fost un spectacol extrem de interesant, aflat la intretaierea dintre doua civilizatii, doua lumi diferite. Un spectacol original, ingenios, rafinat”, a declarat Gabriel Biris, Partener Biris Goran.
Intalnirile JTI s-au aflat in acest an la cea de a 15-a editie. Evenimentul a fost inaugurat in anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne. De-a lungul timpului, au fost oaspeti ai Intalnirilor JTI Nacho Duato si Compania Nacional De Danza, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem si Russell Maliphant, Gigi Caciuleanu si Baletul National din Chile, Alonzo King Lines Ballet din San Francisco si Vortice Dance Company. Intalnirile JTI sunt organizate de Fundatia Art Production.

 

Citeşte mai multe despre: Intalnirile JTI

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza