Links Sitemap Business Linker Sitemap

Financial Times: cultura investițiilor în Europa ține pe loc creșterea pieței fondurilor de tip ETF

1788 afisari
La finele lui 2016 industria europeană a fondurilor deschide se investiții de tip ETF (Exchange-Traded Funds) avea sub administrare active în valoare de 571 miliarde de dolari, comparativ cu 2.540 miliarde de dolari în cazul SUA, informează Financial Times citând datele firmei de consultanță ETFGI.
În plus, spre deosebire de Europa, fondurile de tip ETF au ajuns la o penetrare mai mare în SUA. "80% din activele fondurilor mutuale sunt investite în fonduri de tip ETF în SUA, față de mai puțin de 4% în Europa" subliniază Andreas Zingg, responsabil pentru Europa Contientală la Vanguard.

Potrivit analiștilor, diferențele culturale se numără printre factorii care limitează creșterea pieței ETF în Europa. În timp ce în SUA există de mult timp o cultură în domeniul equity, în Europa continentală în mod tradițional oamenii au cumpărat produse de economii prin intermediul băncilor.
În plus, sectorul pensiilor influențează și el atitudinile față de fondurile de tip ETF. "În Europa nu ne gestionăm propriile pensii, așa cum fac investitorii americani via planurile lor ed pensii de tip 401k" a precizat Jean-René Giraud, director general la platforma TrackInsight.

Manooj Mistry, de la Deutsche Asset Management, crede că piețele din SUA și Europa au evoluat diferit. "În SUA fondurile de tip ETF au început ca produse de retail în timp ce în Europa au demarat ca produse instituționale", spune Manooj Mistry.
O altă diferență majoră între Europa și SUA este modul cum fondurile sunt vândute investitorilor. Pe majoritatea piețelor din Europa Continentală băncile sunt principala forță iar comisioanele rămân principalul stimulent. Aceasta înseamnă că fondurile pasive au fost neglijate deoarece plătesc foarte rar comisioane intemediarilor iar "băncile nu sunt dispuse să promoveze vehicule cu comisioane mici" consideră Jose Garcia-Zarate, analist la Morningstar.

Cu toate acestea, unii furnizori de ETF cred că Europa poate înregistra un ritm de creștere mai rapid decât SUA, ajutată de maturitatea piețelor financiare. Și mai mulți cred că recuperarea decalajului este posibilă și se așteaptă ca ETF-urile să devină un segment de bază în portofoliile investitorilor. De exemplu, BlackRock prognozează că activele sub administrare ale ETF-urilor din Europa vor trece de 1.000 miliarde de dolari până la finele lui 2020, iar Rachel Lord, director pentru regiunea EMEA de la BlackRock, se așteaptă ca ETF să gestioneze jumătate din activele investitorilor de retail, un nivel similar cu cel din SUA, față de 10% în prezent.
Factorii care stau la baza creșterii adoptării fondurilor ETF sunt aceiași în Europa cât și în SUA. Primul este mediul de randamente scăzute care favorizează managementul pasiv în raport cu cel activ pe măsură ce investitorii caută cea mai bună combinație de randamente, riscuri și costuri. Un alt factor care sprijină adoptarea fondurilor ETF este accentul organismelor de reglementare pe transparență.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza