Links Sitemap Business Linker Sitemap

Erste Group estimează că pieţele şi acţiunile din ECE vor continua trendul ascendent în 2013

4163 afisari
Pieţele din Europa Centrală şi de Est (ECE) vor fi influenţate în 2013 de două subiecte majore, subliniază analiştii Erste Group în cel mai recent raport privind Pieţele şi acţiunile din ECE.
Pe de o parte, încetinirea şi chiar recesiunea economică sunt din ce în ce mai evidente, deşi declinul va atinge probabil punctul maxim în T1 2013. Pe de altă parte, criza din zona euro nu se va intensifica considerabil. Chiar dacă dificultăţile nu au trecut şi încă nu putem spune că s-a atins punctul minim, cel puţin estimăm mai precis unde ne situăm în cadrul ciclului. Pe baza acestor două ipoteze, la care se adaugă sprijinul solid al băncilor centrale, pieţele de capital au avut de câştigat ca urmare a unui declin general al aversiunii la risc. De asemenea, abundenţa lichidităţii şi căutarea unor randamente semnificative au contribuit la această situaţie. “Aceşti factori ar trebui să susţină pieţele de capital din ECE o bună parte a anului 2013, când previzionăm continuarea trendului ascendent general. Pe viitor, va fi nevoie de mai multe argumente fundamentale, cum ar fi îmbunătăţirea creşterii câştigurilor, pentru a susţine avansul pieţelor”, consideră Henning Esskuchen, Director pentru CEE Equity Research în cadrul Erste Group.

 Cadrul macroeconomic din Europa Centrală şi de Est: recesiunea va atinge punctul maxim în T1 2013

Temperarea creşterii economice a continuat în ţările din ECE. Evoluţia slabă a exporturilor şi cererea internă temperată au afectat creşterea în toate ţările, cu excepţia Turciei. Cu toate acestea, în trimestrul al treilea din 2012, nu numai Turcia, ci şi Polonia şi Slovacia au reuşit să înregistreze în continuare creştere economică în termeni anuali. “Anticipăm că declinul în ECE va atinge punctul maxim în primul trimestru din 2013”, a declarat Esskuchen.
Pieţele din ECE au înregistrat performanţe diferite în 2012, ceea ce face ca analiştii Erste să anticipeze pentru 2013:

            • o scădere economică de 0,1% în Republica Cehă, datorită incertitudinii din zona euro, dar şi politicilor de austeritate interne şi exporturilor ca unică sursă a creşterii,

            • o creştere de 1,1% a PIB-ului României, întrucât renegocierea unui acord cu FMI şi continuarea eforturilor de îmbunătăţire a gradului de absorbţie a fondurilor UE vor susţine creditarea.

            • Economia Ungariei va rămâne în recesiune în 2013. Politicile economice ale guvernului subminează potenţialul de creştere economică pe termen lung şi există pericolul de revenire a aversiunii la risc în rândul investitorilor, ceea ce ar putea face ca situaţia finanţării guvernului să redevină rapid negativă – în special având în vedere că şansele ca guvernul să încheie în curând un acord cu FMI sunt reduse.

 
Acţiunile din ECE: început lent în ianuarie, creştere mai puternică spre sfârşitul primul trimestru

Europa Centrală şi de Est/Europa de Sud-Est au avut o evoluţie destul de bună în ultimul trimestru din 2012, cel puţin în ceea ce priveşte Republica Cehă şi Slovenia, în timp ce Serbia a înregistrat performanţe solide, iar evoluţia Croaţiei a confirmat perspectiva pesimistă a analiştilor Erste. Şi evoluţia Poloniei a depăşit aşteptările, susţinută probabil într-o mai mare măsură de relaxarea monetară. “Suntem chiar mulţumiţi de rezultatele atât de bune ale bursei de la Bucureşti, chiar dacă principala reţinere a fost lichiditatea. În final, recomandarea de supra-pondere clară pentru Turcia a fost cu siguranţă opţiunea corectă, în timp ce Rusia a dezamăgit”, a sintetizat Esskuchen. 
În general, analiştii anticipează un debut relativ lent în 2013, după ce pieţele au încheiat anul 2012 în forţă. O uşoară consolidare ar putea fi urmată de o imagine mai clară privind perspectiva de creştere, punând bazele unui al doilea impuls pentru pieţe. “Considerăm că marcarea profiturilor şi o uşoară consolidare nu ar fi deloc acţiuni negative, în special având în vedere convingerea noastră că pieţele au crescut în mare parte datorită unei schimbări în percepţia riscului. Tindem să estimăm o creştere mai puternică în special spre sfârşitul primului trimestru din 2013”, a explicat Esskuchen.

Sentimentul economic se îmbunătăţeşte pentru România

Cel mai recent indicator ZEW/Erste privind sentimentul pentru ECE1 arată că aşteptărilor economice pentru ECE în următoarele şase luni s-au înrăutăţit uşor. Experţii aşteaptă în continuare o oarecare stabilizare a evoluţiei economice în următoarele şase luni în Republica Cehă, Polonia şi Slovacia. Prin urmare, evaluarea situaţiei actuale din Slovacia şi Polonia este mai degrabă echilibrată sau pozitivă. Sentimentul economic privind România s-a îmbunătăţit semnificativ. Evaluarea experţilor privind situaţia economică actuală s-a îmbunătăţit pentru Croaţia, Ungaria şi România.
Alocarea în funcţie de ţară: supra-pondere pentru Rusia este o recomandare solidă pentru trimestrul următor, în special având în vedere căutarea unei opţiuni pentru investirea lichidităţii după evoluţia atât de puternică a Turciei.
“În mod cert, cea mai puternică propunere a noastră este schimbarea dinspre Turcia spre Rusia. România şi Europa de Sud-Est (adică Serbia) ar putea beneficia de pe urma statutului lor de pieţe de frontieră, presupunând că percepţia generală asupra riscului se menţine pozitivă. Rămânem mai degrabă precauţi în privinţa Poloniei, fiind evident că indicatorii fundamentali nu permit construirea unui caz pozitiv. Pentru Austria şi ECE, ne menţinem un optimism prudent, dar ne aşteptăm din nou la o oarecare consolidare după evoluţia puternică din T4 2012”, a spus Esskuchen. 

Austria – neutru

Riscul ar trebui să rămână un factor convingător pentru piaţă, având în vedere că aceasta oferă una dintre cele mai mari prime de risc pentru acţiuni – evident, şi datorită randamentelor scăzute. Piaţa prezintă în continuare un randament suplimentar de aproximativ 700 puncte de bază pentru investiţii în acţiuni şi căutarea unor randamente în afara pieţelor de obligaţiuni slabe, ar putea duce spre piaţa austriacă. Deşi ne aşteptăm ca piaţa să stagneze după ce a încheiat în forţă anul 2012, recomandarea noastră pentru Austria este puţin mai temperată decât data trecută.

ECE – clar neutru

Grupul de pieţe format din Ungaria, Republica Cehă şi Slovenia se plasează pe poziţii relativ pozitive. Aşteptările generale privind creşterea câştigurilor sunt surprinzător de puternice în cazul Sloveniei, rezonabile pentru Republica Cehă, dar relativ slabe pentru Ungaria. În cazul Ungariei, aşteptările au scăzut, la acestea adăugându-se şi un risc politic încă ridicat. Foarte probabil, relaxarea monetară va continua în Ungaria, dar este posibil ca acest potenţial să fi fost deja valorificat în cea mai mare parte. Republica Cehă, cu recentele randamente de dividende şi principala companie blue chip, CEZ, sancţionată încă prea dur, ar putea fi capabilă să facă din nou diferenţa.

Polonia – neutru către sub-pondere

Polonia nu este doar cea mai scumpă piaţă din regiune, ci se tranzacţionează deja peste nivelurile de evaluare istorice. Până în prezent, perspectiva de creştere pentru Polonia este cea mai slabă dintre toate ţările din regiune şi nu se estimează că lichiditatea va avea un impact semnificativ. Continuarea relaxării monetarii ar trebuie să fie un factor de susţinere. Prin urmare, confirmăm recomandarea slab neutru. 

România şi Bulgaria – supra-pondere moderată

Indicatorii fundamentali arată destul de bine şi, recent, opinia generală privind creşterea câştigurilor s-a îmbunătăţit destul de mult. Atât timp cât situaţia politică nu va avea impact prea mare în piaţă, lichiditatea suplimentară ar putea ajunge pe piaţă. Totuşi, riscul rămâne ridicat în continuare şi de îndată ce vom constata o deteriorare majoră a sentimentului general, România va fi nevoită să suporte consecinţele statutului său de piaţă de frontieră.

Rusia – supra-pondere

Cel mai puternic argument pentru piaţa din Rusia în acest moment ar trebui să fie lichiditatea – în special atunci când este analizată drept piaţă alternativă, comparativ cu Turcia. În timp ce Turcia se îndreaptă spre un posibil punct de cotitură negativ în ceea ce priveşte situaţia lichidităţii, Rusia se apropie de un punct pozitiv. Performanţa înregistrată în decembrie 2012 indică deja o schimbare, moment în care piaţa din Rusia avea rezultate la fel de bune ca cea din Turcia. Mizând oarecum pe Rusia ca alternativă relativă pentru Turcia, lichiditatea fiind factorul decisiv, suntem de acord cu rezultatul modelului şi recomandăm supra-pondere pentru această piaţă. 

Europa de Sud-Est – neutru către supra-pondere

Daca presupunem că percepţia asupra riscului rămâne una pozitivă, Serbia poate fi plasată într-o poziţie similară cu România. Cu siguranţă, riscul este ridicat, iar lichiditatea va rămâne de asemenea un obstacol major. Cu toate acestea, susţinută de o creştere rezonabilă a câştigurilor, piaţa este cel mai departe de a atinge nivelurile de evaluare istorice. Perspectiva pentru Croaţia este mai puţin pozitivă. Opinia generală privind creşterea şi-a revenit uşor abia recent. Prin urmare, combinând cele două pieţe, rezultatul ar fi neutru către supra-pondere, atenuând puţin rezultatul clar al modelului.

Turcia – clar neutru

Chiar dacă Turcia nu este în mod cert costisitoare comparativ cu ţările din regiune, aceasta a fost prima piaţă pe care s-a depăşit nivelul de evaluare istoric şi unde se tranzacţionează în prezent la 11% peste raportul mediu P/E. Având în vedere evoluţia de top din 2012, ne putem aştepta la o stagnare în T1 2013. Re-evaluarea continuă a pieţei pe baza continuării reducerii primelor de risc la definirea preţurilor ţintă rămâne un argument solid pentru piaţă. Cu toate acestea, ca alternativă faţă de Rusia, ar putea avea de suferit în T1.

 Principalele 10 companii recomandate

“Favorizăm Semperit, Polytec şi Verbund în Austria, şi Akfen, Tornular REIT, Halkbank şi Isbank în Turcia. Preferăm cele două bănci datorită expunerii lor pe segmentul de retail şi cotei mai mari deţinută de baza de finanţare TRY în structura lor de finanţare comparativ cu alte bănci”, a adaugat Esskuchen. Pe lista principalelor 10 companii recomandate se află şi Fondul Proprietatea din România, ale cărui acţiuni au început să crească. Krka se află din nou printre principalele companii selectate. “Anticipăm o continuare a tendinţei de revenire a companiei Richter Gedeon, unde dublarea dividendelor a fost o mişcare pozitivă, randamentele fiind încă scăzute”.

 
Citeşte mai multe despre: Erste Group

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza