Links Sitemap Business Linker Sitemap

ELCEN și firma japoneză Marubeni Corporation au semnat un contract de 170 milioane euro, pentru o centrală pe gaze

1543 afisari
Electrocentrale București (ELCEN) și firma japoneză Marubeni Corporation au semnat, marți, contractul pentru înființarea societății mixte S.C. Fântânele Gas Power S.A., care se va ocupa de construcția în comun a unei centrale pe gaze de circa 250 MW, în valoare de aproximativ 170 milioane de euro, pe amplasamentul de la Fântânele (județul Mureș). Proiectul presupune realizarea unor unități de producție de energie electrică alimentate cu gaze naturale, amplasate în incinta fostei Centrale Termoelectrice Fântânele, care este în prezent dezafectată.
Noile unități de producție vor fi echipate cu instalații care să asigure o eficiență ridicată a ciclului, funcționare flexibilă, pornire rapidă (circa 10 minute) și care să genereze emisii poluante reduse. Potrivit estimărilor actuale, construcția centralei va fi realizată în aproximativ 18 luni de la data închiderii financiare a proiectului. Intrarea în exploatare comercială a noii centrale ar urma să aibă loc în 2017.

'Implementarea proiectului de la Fântânele, în colaborare cu Marubeni, este benefică nu numai pentru ELCEN, cât și pentru Sistemul Energetic Național. Flexibilitatea și eficiența soluției tehnice alese pune la dispoziția sistemului o sursă pentru echilibrare și capacitatea necesară ca rezervă la regenerabile. Asocierea know-how-ului japonez cu experiența românească în energetică reprezintă certitudinea implementării cu succes a acestui proiect unic în România', a declarat Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN.

La rândul său, Hiroshi Tachigami, președintele Marubeni Europower, a afirmat că Fântânele reprezintă primul proiect de investiție al firmei japoneze în infrastructura din România.

'Fântânele este primul nostru proiect de investiție în infrastructura din România și suntem încântați pentru atingerea acestei etape de dezvoltare, ca parte a strategiei pe termen lung pentru o participare mai semnificativă în Europa Centrală și de Est. Marubeni Europower urmărește să-și extindă prezența în România, iar acest proiect pilot poate să demonstreze stabilitatea, siguranța și funcționalitatea unei piețe de energie care tinde către un sistem energetic independent', a precizat Hiroshi Tachigami.

Societatea mixtă S.C. Fântânele Gas Power S.A. va fi deținută în proporție de 90% de către Marubeni Corporation, restul de 10% din acțiuni revenind Electrocentrale București. Compania creată va funcționa ca producător independent de energie (IPP).

În ceea ce privește finanțarea, circa 30% din capital va fi aport în numerar al Marubeni la capitalul social al societății mixte, restul urmând să fie asigurat prin împrumut de la instituții de credit și/ sau bănci comerciale. ELCEN va contribui cu terenul necesar realizării proiectului și cu accesul la utilități.

Noua companie va fi înregistrată la Registrul Comerțului pe parcursul lunii august 2014, urmând să fie parcurse toate etapele necesare obținerii închiderii financiare.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) și din București (90%). Societatea acoperă și 4,8% din energia electrică produsă la nivel național. Anul trecut, ELCEN a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 1,7 miliarde lei (380 milioane euro) și un profit net de 51 milioane lei (11,7 milioane euro).

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza