Links Sitemap Business Linker Sitemap

Cu lupa pe monitoarele angajatilor

3533 afisari
Victoria Donos
Cele opt ore petrecute in fata unui calculator la serviciu implica, de cele mai multe ori, nu doar activitatea prevazuta in fisa de post, ci si utilizarea messengerului, a site-urilor de socializare sau cititul presei online. In aceste conditii, tot mai multi manageri aleg sa monitorizeze, printr-o serie de aplicatii, activitatea online a personalului, cu scopul de a eficientiza activitatea si a reduce costurile.
      Astfel, furnizorii de solutii de monitorizare IT au raportat vanzari semnificative in acest an, in conditiile in care criza economica nu a impiedicat companiile sa investeasca in stimularea producti­vitatii angajatilor. Potrivit lui Ovidiu Constantin, general manager, RnD Software, criza economica a crescut chiar interesul angajatorilor pentru reducerea costurilor si pentru alocarea eficienta a resurselor, implicit pentru micsorarea timpului petrecut de angajati cu activitati pe internet care nu au legatura cu serviciul. De asemenea, angajatorii urmaresc si o alocare mai eficienta a lungimii de banda disponibile in companie. Totodata Constantin a precizat ca vânzarile solutiei Livigent in primul trimestru din 2009 au atins aproximativ 150.000 euro.  
       La randul sau, Dan Gurghian, Business Develop­ment Manager, Amplusnet, a remarcat faptul ca aceasta perioada a ajutat managerii sa consti­entizeze necesitatea unui program de monitorizare ca solutie de reducere a costurilor pentru angajati. Astfel, vân­zarile solutiei de monitorizare au inregistrat o crestere de 25% in primul trimestru al acestui an, fata de perioada similara din 2008. Comercializate in Ro­mânia din 2005, aplicatiile Cyclope monitorizeaza peste 10.000 de angajati din companii private si institutii publice, a mai declarat acesta.  

Solutii de monitorizare  
     
Inregistrand fiecare miscare a angajatului pe internet, aplicatiile de monitorizare au devenit din ce in ce mai utilizate in lupta cu angajatii neonesti.  Cyclope, unul din cele mai cunoscute softuri de monitorizare de pe piata romaneasca, furnizeaza date referitoare la prezenta angajatilor, a orelor suplimentare si activitatea din timpul acestora, tipurile de aplicatii folosite, dar si tipurile de site-uri accesate, precum si timpul petrecut pentru utilizarea lor sau folosirea aplicatiilor setate ca interzise, a indicat Dan Gurghian, reprezentantul Amplusnet. “Aplicatia ofera peste 20 rapoarte, atat individuale, cat si la nivelul departamentului si companiei: topul celor mai activi angajati, cei inactivi, topul site-urilor vizitate sau topul angajatilor care au petrecut cel mai mult timp online. Aceste statistici cuprind si un raport de productivitate, ce permite managerului si vizualizeze procentul de productivitate a muncii angajatului/departamentului.” Aplicatia nu monitorizeaza continutul email-urilor sau al discutiilor pe chat, ci reda doar date statistice legate de acestea, a precizeazat Gurghian.  
      O alta aplicatie dezvoltata de programatorii români se bazeaza pe filtrarea  continutului Web in timp real. “Spre deosebire de alte solutii de filtrare si monitorizare web de pe piata, Livigent realizeaza o filtrare flexibila, in timp real, bazata pe continut, si nu pe adresele URL. Livigent citeste continutul fiecarei pagini in timp real si permite sau nu accesul la acea pagina exclusiv in functie de contintul ei, nu in functie de URL”, a explicat Ovidiu Constantin de la RnD Software. In plus, Livigent schimba sau inlo­cuieste imaginile care contin o cantitate mare de culoare a pielii si dispune de un mecanism care permite specificarea linimii maxime de banda pentru fiecare utilizator. De asemenea, mecanismele de mo­ni­torizare ale aplicatiei ofera inregistrari detaliate si rapoarte asupra traficului legat din reteaua de internet a unei organizatii”, a mai indicat Constantin.  
      Desi avantajele pe care le aduc aceste aplicatii nu pot fi contestate, costurile nu sunt de neglijat. Spre exemplu, pentru a achizitiona aplicatia Livigent, o companie trebuie sa plateasca 700 euro pentru echipamentul hardware pe care se instaleaza solutia si 30 de euro pentru fiecare licenta software. In cazul Cyclope, costul poate varia intre 750 lei (pentru o firma cu cinci angajati) si 10.000 lei pentru o firma de 50 de angajati.  
      Chiar si asa, managerii români sunt familiarizati si folosesc constant solutiile de monitorizare a angajatilor, arata un sondaj dat publicitatii recent de GECAD NET. Potrivit acestuia, peste 45% din managerii români utilizeaza in mod curent solutii software de monitorizare a angajatilor, peste 25% folosesc doua sau mai multe aplicatii de monitorizare, in timp ce doar 19,6% apeleaza la un singur software de acest gen. Sondajul a fost efectuat in perioada martie - iulie 2009 in rândul a 414 manageri si responsabili IT din companiile românesti.  

Aspectele legale ale monitorizarii  
     
Problema monitorizarii a fost adusa pentru prima data in fata unei instante in cazul Copland impotriva Marii Britanii, prezentat judecatii Curtii Europene a Drepturilor Omului in 2000. In speta, Lynette Copland, fosta angajata a Colegiului Carmarthenshire, a dat in judecata institutia pentru monitorizatea convorbirilor telefonice, a e-mailului si a activitatii online la serviciu. In urma procesului, CEDO a decis in 2007 ca prin colectarea si stocarea informatiilor personale legate de activitatea pe internet si de convorbirile telefonice ale reclamantei, fara instiintarea acesteia, i se incalca dreptul la “viata privata” si “corespondenta”, prevazute in art. 8 al Conventiei privind Drepturilor Omului.  
      In legislatia româneasca, problema este reflectata de Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, explica Mihai Marian, Avocat Partener Bostina si Asociatii, expert in dreptul muncii. “Pentru unele ipoteze, este posibila completarea cadrului legal amintit cu Legea nr. 677/2001 al carei scop declarat este acela de a garanta si proteja drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor fizice, in special a dreptului la viata intima, familiala si privata, cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal. Potrivit Legii nr. 506/2004, ascultarea, inregistrarea, stocarea si orice alta forma de interceptare ori supraveghere a comunicarilor si a datelor de trafic aferente sunt interzise, exceptând cazurile in care exista consimtamântul scris al utilizatorilor cu privire la aceste operatiuni, cazurile in care actiunile interzise se realizeaza de autoritatile competente in conditiile legii, precum si cazurile in care actiunile in discusie se realizeaza de utilizatorii care participa la comunicarea respectiva.”   
      Rezumandu-ne strict la raportul juridic de munca, Marian a adaugat: “Este de observat ca o reglementare expresa referitoare la conditiile in care angajatorul poate monitoriza comunicarea electro­nica a angajatilor nu a fost avuta in vedere de catre legiuitorul national”.   Citeşte mai multe despre: it,   Amplusnet,   RndSoft

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza