Links Sitemap Business Linker Sitemap

Contrabanda cu tigarete scade usor fata de nivelul inregistrat in martie

3227 afisari
Piata neagra a tigaretelor a scazut in mai 2013 pana la 12,6%, fata de 13,1% in martie, conform datelor companiei de cercetare Novel. In ultimul an si jumatate, contrabanda cu tigarete s-a mentinut in jurul a 13%.
"Pentru luna mai, notam o tendinta de scadere in majoritatea zonelor (cea mai pronuntata fiind in Bucuresti, de 2 pp). Cele mai afectate regiuni de comertul ilicit raman si in luna mai regiunile Vest (28,8%), Nord-Est (23,5%) si Nord-Vest (19,8%). Duty Free continua trendul ascendent din ultimele luni si ramane principala sursa a comertului ilicit (33,8%). Produsele cu timbru de Ucraina si Moldova inregistreaza o evolutie relativ constanta in mai, furnizand 26,6%, respectiv 24,9% din piata neagra a tigaretelor. Serbia continua tendinta de scadere, pana la 10,7%, comparativ cu 12,8% in luna martie", a declarat Marian Marcu, Directorul companiei de cercetare Novel Research. "Este vorba despre o scadere a contrabandei cu 0,5 puncte procentuale, sub pragul psihologic de 13%. De remarcat diminuarea fluxului de produse provenite din Serbia- de la peste 23% in 2012, la circa 10% in mai 2013. Reducerea se datoreaza operatiunilor speciale  declansate in martie de Autoritatea Nationala a Vamilor, dar si eforturilor sustinute ale Politiei de Frontiera, care desfasoara, cu sprijinul JTI,  in sapte judete din sud-vestul si vestul tarii, o campanie de  educare a cetatenilor cu privire la efectele economice si sociale negative ale contrabandei. Eforturile Politiei si ale lucratorilor vamali trebuie  sustinute de o politica fiscala coerenta si de un cadru de reglementare corespunzator" a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.
"Asa cum am precizat in mai multe randuri, un punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda reprezinta incasari suplimentare la bugetul de stat de 40 de milioane de euro. In ultimii doi ani si jumatate, autoritatile au actionat in mod concertat si unitar, pentru combaterea comertului ilicit cu tigarete. Tutunul este, si pe buna dreptate, un domeniu in care exista o strategie nationala multianuala privind lupta impotriva comertului ilicit. Cu cei 2.000 de km de granita cu tari care nu sunt membre UE, Romania este intr-o pozitie dificila, iar misiunea de a proteja interesul national de lupta impotriva contrabandei se suprapune cu aceea de a proteja interesul comunitatii europene in fata aceluiasi fenomen", a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.
"Este demn de remarcat ca piata neagra se apropie din ce in ce mai mult de nivelul european de 10-11%. Eforturile autoritatilor de combatere a comertului ilicit au avut rezultatele scontate si sunt de apreciat. Pentru a mentine contrabanda pe actualul trend descrescator este nevoie ca limitarea comertului ilicit sa ramana o prioritate, eforturile de combatere a pietei negre sa continue la fel de eficient ca pana acum, iar legislatia sa fie in continuare imbunatatita. In acelasi timp, companiile din industria tutunului vor sprijini institutiile competente in combaterea comertului ilicit, prin expertiza la nivel global si parteneriatele incheiate si, de asemenea, vor contribui la cresterea gradului de constientizare de catre societate a aspectelor profund negative ale contrabandei: criminalitatea organizata, pierderile la bugetul de stat, siguranta produselor", a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania si Bulgaria.
In vederea reducerii pietei negre este necesara reglementarea mai clara a infractiunilor de contrabanda si evaziune fiscala; calificarea infractiunilor in punctele de trecere a frontierei cu Ungaria si Bulgaria; atribuirea unor competente specifice politiei locale si jandarmeriei; reluarea scanarii tuturor mijloacelor de transport in punctele de trecere a frontierei. In acelasi timp, sumele primite de statul roman ca urmare a acordurilor semnate de marii producatori de tutun cu Comisia Europeana sa fie alocate explicit pentru combaterea traficului ilicit cu tigarete, precum si instituirea unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite in domeniu.
Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Romaniei. Anul trecut, producatorii de tigarete au platit la bugetul de stat peste 3 miliarde euro, reprezentand accize si taxe. Suma inseamna circa 2,7% din PIB si o contributie la veniturile bugetare de aproximativ 10%.
Citeşte mai multe despre: Novel Research, JTI, BAT, Philip Morris

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza