Links Sitemap Business Linker Sitemap

Contrabanda cu tigarete continua sa creasca

2532 afisari
Piata neagra a tigaretelor a continuat sa creasca si in luna mai 2014, inregistrand un nivel de 16,1%, fata de 15,8% in luna martie si circa 14% la finele anului trecut, conform datelor companiei de cercetare Novel Research. Este pentru prima data in ultimii cinci ani ca piata neagra creste pentru sase luni la rand.
"Contrabanda cu tigarete creste ingrijorator de mult in regiunea Nord-Est (cu 9,5 p.p., pana la 41,8%), care devine astfel cea mai afectata de comertul ilegal. Cresteri semnificative se inregistreaza si in regiunea Nord-Vest (cu 6,4 p.p., pana la 17,6%) si in Bucuresti, unde contrabanda a atins un nivel dublu (12,6%) comparativ cu martie. Pe de alta parte, notam scaderi importante in regiunile Vest (-7,8 p.p. pana la 23%) si Sud-Est (-6,4 p.p. pana la 13,8%). Din punct de vedere al provenientei, conform timbrului aplicat pe pachet, produsele “Cheap Whites” continua sa detina cea mai mare pondere din piata neagra, si anume de 39,4%, aflandu-se insa in scadere fata de luna martie (-6,5 p.p.). De asemenea, produsele cu timbru de Ucraina si Moldova continua si in mai trendul ascendent din luna martie”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.
"Pentru prima data in ultimii ani, se inregistreaza o crestere continua a contrabandei timp de sase luni. In consecinta, este nevoie de eforturi suplimentare din partea tuturor institutiilor statului. In ceea ce ne priveste, continuam seria parteneriatelor incheiate cu autoritatile incepand cu 2005, cel mai recent fiind definitivat cu ANAF, in vederea reducerii comertului ilegal cu tigarete. Recent, JTI a initiat in nord-estul tarii, regiunea cea mai afectata de piata neagra, o campanie derulata in parteneriat cu Directia Generala a Vamilor si Politia de Frontiera, cu scopul de a informa populatia cu privire la efectele profund negative ale contrabandei. Aceasta este cea de a treia campanie regionala, dupa cea lansata în zona de sud-vest, cu rezultate notabile în reducerea  temporara a contrabandei cu țigarete provenite din Serbia si cea desfășurată pe granița de nord-vest, care a contribuit la scaderea pietei negre in zona de la aproximativ 22% la finele anului 2013 la circa 11% in martie 2014. Si pe viitor vom pune la dispozitia autoritatilor experienta pe care o avem la nivel global in combaterea contrabandei cu tigarete, prin continuarea programelor de training, informare sau sprijin logistic in dotarea Vamii si Politiei de Frontiera cu caini antitabac si alte echipamente”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.
"Acest trend continuu crescator ne ingrijoreaza profund si ar trebui sa se constituie intr-un semnal de alarma pentru toate autoritatile statului, incepand cu institutiile competente in combaterea contrabandei si terminand cu factorii de decizie ai politicii fiscale. Aceasta majorare a pietei negre din ultimele luni reprezinta o consecinta a unei schimbari neplanificate, conceputa si menita sa aduca sume suplimentare la bugetul de stat, dar care, iata, dovedeste ca de fapt aduce prejudicii majore. Indexarea artificiala a cursului de schimb stabilit pentru plata accizei, la care s-a adaugat majorarea anuala din aprilie, au determinat cresterea preturilor produselor legale. In consecinta, au fost impulsionate vanzarile tigaretelor de pe piata neagra, in detrimentul celor legale, dar si a bugetului de stat.  Prin cresterea pietei negre de la 14,1% la finele anului trecut la 16,1% in mai, bugetul statului a pierdut circa 70 milioane de euro!”, a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.
“Noua crestere a nivelului contrabandei in luna mai confirma trendul ascendent inregistrat dupa modificarea modului de calcul al accizei la finele anului 2013. Cu toate eforturile comune ale industriei si autoritatilor, solutiile identificate nu reusesc sa compenseze eroziunea pietei legale care, in aceste conditii, este mult accelerata. Pentru fiecare punct procentual pierdut de piata legala, statul pierde de doua ori: o data prin accizele si taxele care nu se platesc la buget pentru produsele contrafacute sau comercializate ilegal si, inca o data, prin eforturile si resursele suplimentare necesare pentru a face fata fenomenului", a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania si Bulgaria.
In opinia celor trei producatori de tutun, in vederea reducerii pietei negre este necesara, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunilor de evaziune fiscala si de contrabanda cu tigarete, clarificarea situatiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria si Bulgaria si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara in zona de competenta a acestora (piete, oboare, statii de metrou etc.).
Marii producatori de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeana pentru combaterea comertului ilegal cu produse din tutun si sustin instituirea, din sumele alocate Romaniei ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite in lupta impotriva contrabandei cu tigarete.
Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa companiile din sectorul petrolier. In 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentand accize, TVA, taxe si contributii.  

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza