Links Sitemap Business Linker Sitemap

Cinci tehnologii cheie care vor transforma funcția directorilor financiari

1504 afisari
Numeroși directori financiari consideră că nu sunt îndeajuns de pregătiți pentru a răspunde cerințelor viitorului. 47% dintre ei declară că funcţia lor actuală nu înglobează toate capacitățile care vor deveni prioritare în următorii ani, iar 69% văd rolul liderului financiar schimbându-se fundamental pe măsură ce sarcinile tradiţionale se automatizează, arată studiul EY The DNA of CFO.
Progresele înregistrate de noile tehnologii oferă directorilor financiari oportunitatea de a-și redefini funcția. 65% dintre respondenţi spun că standardizarea şi procesele automatizate vor reprezenta o prioritate pentru funcţia financiară de mâine. 58% dintre ei declară că în viitor se vor concentra în pricipal pe folosirea tehnologiilor de ultimă generaţie.

Studiul EY prezintă cinci tehnologii-cheie care vor juca un rol semnificativ în transformarea funcţiei financiare:

1.    Data analytics şi previzionare
În viitor, confruntarea cu volatilitatea şi incertitudinea mediului de afaceri va constitui noua stare de normalitate. O serie întreagă de forţe – presiunea crescândă asupra resurselor naturale, schimbările climatice şi atacurile cibernetice tot mai sofisticate – vor genera provocări pentru organizaţiile multinaţionale.

Directorii financiari trebuie să analizeze permanent modul în care pot folosi o analiza complexă şi predictivă a datelor pentru a îmbunătăți performanţele organizaţiei. 23% dintre liderii financiari consideră că prioritatea numărul unu este îmbunătăţirea capabilităţilor big data şi analytics pentru a face un management eficient al riscului.

2.  RPA (Robotic Process Automation)
Imaginaţi-vă un membru al echipei financiare de mâine care lucrează mult mai rapid decât colegii, completează volume uriaşe de sarcini repetitive fără să comită vreo eroare şi menţine un istoric perfect al operaţiunilor. 65% dintre respondenţi la nivel mondial au spus că "standardizarea şi automatizarea proceselor, precum şi îmbunătăţirea agilităţii şi calităţii proceselor" reprezintă o prioritate pentru funcţia financiară.
   
3. Cloud şi SaaS (Software as a Service)
Îmbunătăţirea abilităţilor legate de tehnologia digitală este importantă pentru multe industrii, dar reprezintă o prioritate de top mai ales în sectorul media şi entertainment. 67% dintre liderii financiari din acest sector au declarat că îmbunătăţirea abilităţilor legate de tehnologiile digitale în zone precum mobilitatea, cloud şi SaaS va constitui o prioritate majoră în următorii cinci ani. Procentul a fost la fel de ridicat şi în alte sectoare industriale: peste 60% în sectorul bancar, în transporturi şi în producţia industrială.

4. Inteligenţa artificială (AI)
Sistemele AI sunt capabile să încorporeze informaţii şi instrucţiuni, să înveţe din interacţiunea cu fiinţele umane şi să răspundă la situaţii noi şi la întrebări printr-un comportament asemănător celui uman. În plus, inteligenţa artificială completează tehnologii precum RPA, incluzând sisteme care recunosc tipare, pot învăţa şi se pot adapta la situaţii noi.

5. Blockchain
Un blockchain este un registru digital – o bază de date distribuită care poate fi diseminată într-o reţea de computere situate în diverse locuri şi zone geografice. O copie identică a registrului este deţinută de toate persoanele care fac parte dintr-o reţea blockchain. În cadrul viitoarei funcţii financiare, directorii financiari vor utiliza astfel de registre pentru creşterea nivelului de securitate cibernetică şi pentru simplificarea proceselor de punere în aplicare a contractelor.

Tehnologiile se înnoiesc, dar vechile provocări rămân
Înainte de a face schimbări mari, directorii financiari trebuie să înțeleagă care dintre noile tehnologii vor aduce cele mai mari beneficii funcţiei lor. Dar e important și să nu uite că succesul oricărei tehnologii depinde de abilităţile persoanelor care o utilizează. În cadrul studiului EY, respondenţii au numit "capacitatea personalului de a se adapta la schimbare" ca principala barieră în calea adoptării de tehnologii noi.

Pentru a reuși să transforme un volum mare de date în decizii strategice mai bune, funcţia financiară din cadrul organizației va trebui să facă din parteneriatul cu funcţia de business o prioritate de top, cred 67% dintre directorii intervievați. O altă proritate ar fi identificarea talentelor. 22% dintre directorii financiari consideră "satisfacerea nevoii de noi competențe prin transformarea modului de recrutare, reţinere şi dezvoltare a talentelor financiare" drept prioritatea strategică numărul unu pentru funcţia financiară a viitorului.
Citeşte mai multe despre: EY

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza