Links Sitemap Business Linker Sitemap

Brokerii consideră a fi plauzibil ca indicele BET să depășească în acest an maximul istoric de 10.857 de puncte, atins în iulie 2007

495 afisari
Indicele BET, reperul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), ce cuprinde în structura sa cele mai tranzacţionate şaisprezece companii ale pieţei noas-tre de capital, cu excepţia SIF-urilor, s-a înscris pe un trend ascendent coerent, în anul tocmai încheiat, coşul de acţiuni încheind 2019 la 9.977 puncte, cu 2.593 puncte peste ultima cotaţie din 2018, echivalentul unui avans de circa 35%.
Brokerii activi la bursa noastră susţin că, în absenţa unor evenimente excepţionale, perturbatoare pentru piaţă, în prezent există premise suficiente ca tendinţa manifestată de BET anul trecut să continue şi în 2020 dar că, probabil, tempoul de creştere a trendului indicelui va slăbi.

Chiar şi aşa, în condiţiile în care scenariul pe care brokerii îl consideră a fi cel mai plauzibil se va materializa, probabil BET va depăşi în acest an maximul istoric de 10.857 de puncte, din iulie 2007 (conform datelor prezentate de investing.com). 

• Dragoş Mesaroş, Goldring: "Estimez o creştere între 7% şi 12% pentru BET, în 2020"

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul casei de brokeraj Goldring, ne-a transmis: "În 2020, mă aştept ca Bursa să îşi continue creşterea din acest an (n.r. anul trecut), dar nu în acelaşi ritm, pentru că nu mai avem condiţii asemănătoare. În 2019 preţurile au crescut puternic şi pentru că în decembrie 2018 cotaţiile au căzut foarte tare ca urmare a OUG 114". 

Brokerul a adăugat că un alt element pe care-l are în vedere atunci când afirmă că probabil trendul indicelui va decelara, ţine de dividendele pe care este posibil să le plătească companiile din structura coşului de acţiuni, în anul ce tocmai a început. 

"Noi, la Goldring, am făcut nişte estimări în acest sens, iar Fondul Proprietatea este liderul topului randamentelor, cu circa 14% faţă de preţurile actuale (n.r. de la finele lunii decembrie 2019)", ne-a spus Dragoş Mesaroş. 

Brokerul a adăugat: "În continuare, mă aştept ca sectorul bancar să înregistreze rezultate financiare în creştere, dar mai reduse decât cele din 2019. În aceste condiţii, probabil şi dividenele pe care le vor acorda băncile vor avea randamente ridicate (n.r. circa 10,8% pentru BRD şi 7,8% pentru TLV - care de obicei acordă şi acţiuni gratuite, conform estimărilor Goldring)". 

În plus, brokerul a mai plasat şi companii din sectorul energetic precum Nuclearelectrica (SNN) sau Romgaz (SNG) pe lista emitenţilor din BET de la care se aşteaptă să livreze dividende cu rentabilităţi mari. 

Practic, pentru Nuclearelectrica, Gold-ring estimează un dividend brut de 1,5091 lei, ceea ce la cotaţiile SNN de la finele lunii decembrie a anului trecut oferă un randament de circa 10,5%, în timp ce pentru Romgaz dividendul prognozat este 37,1 lei, cu o rentabilitate de 9,7%. 

"Dar, luate în ansamblu, cred că randamentele dividendelor pe care le vor acorda companiile vor fi mai mici decât cele din acest an (n.r. anul trecut), îndeosebi pentru că preţurile acţiunilor au avut aprecieri mari în 2019. În aceste condiţii, estimez o creştere între 7% şi 12% pentru BET, în 2020", ne-a spus Dragoş Mesaroş. 

Alin Brendea, director general adjunct al societăţii de brokeraj Prime Transaction, este de părere că, în prezent, principalele acţiuni listate la BVB prezintă, în ansamblu, un nivel de subevaluare încă ridicat, iar dividendele preconizate a fi distribuite din profitul anului 2020 se menţin la un nivel atractiv. 

"Anul următor (n.r. 2020) are premise suficient de solide, în prima lui parte, pentru a întreţine trendul ascendent actual. Probabil nivelul de creştere va fi inferior celui din acest an (n.r. anul trecut), dar o ascensiune de 10-15% este accesibilă", notează Alin Brendea în ultimul său editorial publicat la finele lui 2019.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza