Links Sitemap Business Linker Sitemap

Brexit: Parisul vrea să depășească Frankfurtul în cursa pentru atragerea băncilor globale

184 afisari
Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a dat asigurări că Parisul va depăși Frankfurtul, devenind principalul centru financiar al Uniunii Europene după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar. "Vom lua decizii dificile, vom reduce taxele în Franța, vom face țara noastră mai atractivă. Vom câștiga întrecerea", a declarat Le Maire într-un interviu acordat la Paris.
Marea Britanie va ieși din UE la sfârșitul lui martie 2019, fapt care a forțat unele instituții să-și restructureze activitatea, iar marile bănci și-au înființat noi centre de operațiuni în interiorul blocului comunitar pentru a-și asigura accesul la clienții din UE. Analiștii se așteaptă ca orașul Frankfurt să fie principalul câștigător de pe urma Brexitului, după ce bănci importante, ca Standard Chartered Plc, Nomura Holdings Inc, Sumitomo Mitsui Financial Group Inc și Daiwa Securities Group Inc au ales în ultimele săptămâni capitala financiară a Germaniei ca sediu al operațiunilor lor în UE. Și băncile americane de investiții Morgan Stanley și Citigroup Inc ar putea anunța o decizie similară, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Încercările Parisului de a atrage băncile care intenționează să-și reloce activitățile din Londra sunt îngreunate de reglementările anevoioase privind concedierea angajaților, sistemul de impozitare volatil și ridicat.
Ca rezultat, numărul băncilor care și-au exprimat intenția de a se muta la Frankfurt este deja dublu față de cele care au ales Parisul.

Luna trecută, Le Maire a anunțat că va renunța din 2018 la taxa pe tranzacțiile financiare, deoarece descurajează băncile să se mute la Paris. Și președintele Emmanuel Macron s-a angajat să reducă gradual impozitul pe profit la 25% până în 2022, de la 33% în prezent.
Guvernul de la Paris a majorat finanțarea pentru școlile bilingve, pentru ca expații să se adapteze mai ușor la stilul francez de viață.

Capitala Franței vrea să atragă 20.000 de locuri de muncă din Marea Britanie, conform datelor Paris Europlace, principalul grup de lobby financiar din Franța. De asemenea, Parisul este interesat să găzduiască și Autoritatea Bancară Europeană (EBA), organismul care reglementează băncile din UE și care a anunțat deja că va trebui să se mute de la Londra după decizia Marii Britanii de a ieși din UE.

În indicele centrelor financiare globale realizat de Z/Yen Group Ltd, Parisul este abia pe locul 29, depășind Casablanca, dar în urma Munchenului. Pe primul loc este Londra, urmată de New York și Singapore.
"Multe bănci și mulți investitori ar trebui să fie conștienți că Franța se schimbă", a afirmat Le Maire, menționând trasferul starului brazilian Neymar la clubul de fotbal Paris Saint Germain.
"Mâine, Franța va fi locul unde trebuie să te afli. Nu doar pentru domnul Neymar ci și pentru toți investitorii", a declarat ministrul francez de Finanțe.

Marea Britanie este cea mai mare piață de servicii financiare din Uniunea Europeană, iar instituțiile cu sediul în Regatul Unit, îngrijorate că ar putea pierde accesul la piața unică europeană după finalizarea Brexitului, iau în calcul mutarea unor operațiuni și angajați în alte centre financiare europene, cum ar fi Frankfurt, Paris, Berlin, Amsterdam și Luxemburg.

În prezent, aproape 30% din tranzacțiile valutare și aproximativ 30% din întreaga creditare bancară din UE se face prin intermediul instituțiilor din City of London.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteazaFrequent changes in legislation and taxation, stuffy bureaucracy continue to represent major hurdles for investors in Romania. However, Austrian investors have positive expectations and continue to remain strongly committed to their development plans in this country.
In this context, Business Arena is proud to announce its annual event dedicated to Austrian investors. Business leaders, bankers and entrepreneurs will all get together to discuss and share their views on the latest economic trends and challenges at Business Arena's 2018 Austria - Romania Roundtable Business Conference and Awards.