Links Sitemap Business Linker Sitemap

BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an

276 afisari
BNR a decis astăzi, în a doua şedinţă de politică monetară din 2019, să menţină dobânda-cheie la 2,5% şi nivelul ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an.
De asemenea, Banca Centrală a păstrat rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% pe an şi nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Dobânda-cheie - instrument al politicii monetare - a intrat în scenă în 2018, după ce BNR a mizat o perioadă pe controlul lichidităţii şi modificarea ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) la lei şi valută.

BNR a reluat în 2018, după o pauză de un deceniu, înăsprirea politicii monetare, majorând în primul semestru dobânda-cheie de trei ori, de la minimul istoric de 1,75%, până 2,5%, pentru a ţine inflaţia sub control. Estimările iniţiale ale economiştilor indicau un nivel al dobânzii-cheie la finele lui 2018 în intervalul 2,75% - 3% sau chiar mai mult.

Dobânda-cheie staţiona la minimul istoric de 1,75% din primăvara anului 2015. BNR majorase din august 2008 dobânda-cheie la 10,25%, iar ulterior, odată cu venirea crizei economice, a urmat un trend neîntrerupt de scădere a ratei.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza