Links Sitemap Business Linker Sitemap

Baza de Informații Fiscale a strâns până în prezent aproape 50.000 de rapoarte de evaluare

1726 afisari
Baza de Informații Fiscale (BIF), administrată de Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România prin institutul de cercetare IROVAL, a strâns de la 1 ianuarie și până în prezent 49.375 de rapoarte de evaluare, reprezentând 78.118 clădiri cu destinație rezidențială, nerezidențială și mixtă din întreaga țară.
Conform standardului referitor la evaluarea pentru impozitarea clădirilor (GEV 500), care a intrat in vigoare la 31 decembrie 2015, toți evaluatorii autorizați din România trebuie să înregistreze în BIF rapoartele de evaluare pe care le realizează pentru stabilirea valorii impozabile a clădirilor.

”Este primul an în care persoanele fizice care dețin clădiri nerezidențiale și mixte trebuie să solicite rapoarte de evaluare pentru a nu plăti impozit majorat, conform noului Cod fiscal”, explică Daniel Manațe, președinte ANEVAR. ”Dacă persoanele juridice erau obișnuite cu această reglementare și își reevaluau portofoliile de clădiri o dată la 3 ani și până acum, pentru persoanele fizice este o situație nouă. Mulți încă nu au aflat ce demersuri trebuie să urmeze, iar alții, deși știu, amână, din diferite motive, până aproape de termenul limită.” 

Persoanele fizice care dețin clădiri nerezidențiale sau mixte pot evita creșterea cotei de impozitare la 2% dacă prezintă un raport de evaluare o dată la 5 ani. Până în acest moment, 33.512 rapoarte au fost realizate pentru persoane fizice (68%) și 15.863 pentru persoane juridice (32%), conform BIF. În ceea ce privește numărul de clădiri, raportul este mai echilibrat, astfel că, până în acest moment, 53% dintre clădirile evaluate aparțin persoanelor fizice (41.050) și 47% persoanelor juridice (37.068).

”O estimare a numărului total al celor care vor trebui, conform Codului fiscal, să își evalueze clădirile pentru a nu plăti impozit majorat este dificil de realizat”, spune Adrian Vascu, membru în Boardul ANEVAR și președintele Asociației în perioada 2014-2015. ”Unii dintre proprietarii clădirilor mixte vor plăti impozit la fel ca pentru clădirile rezidențiale, alții, nu știm deocamdată câți, vor trebui să își facă evaluare pentru a li se calcula cotele de spațiu nerezidențial. Acest an este unul foarte important pentru că ne va da exact această măsură a predictibilității pentru anii următori, iar Baza de Informații Fiscale va putea oferi statistici și cifre foarte utile pentru autorități, pentru contribuabili, dar și pentru evaluatori”, adaugă Adrian Vascu. 

Cele mai multe clădiri evaluate de la 1 ianuarie și până în prezent în vederea impozitării au utilizare nerezidențială, respectiv 62.447, reprezentând 80% din total. 9.260 de clădiri au fost declarate cu utilizare mixtă (12%), în timp ce 6.411 au utilizare rezidențială (8%).

1155 de evaluatori autorizați din toată țara realizează în prezent evaluări pentru impozitarea clădirilor. ”Avem pe site-ul ANEVAR lista cu evaluatorii autorizați pe care contribuabilii îi pot contacta pentru realizarea rapoartelor de evaluare pentru impozitarea clădirilor. Îi sfătuim pe toți cei care doresc să își facă o astfel de evaluare să contacteze cât mai repede un evaluator autorizat din listă, pentru a evita supraaglomerările pe ultima sută de metri și a nu ajunge în situația de a nu putea depune evaluarea în timp util. Codul fiscal nu prevede, din pacate, nici amânări de la acest termen, nici declarații rectificative”, adaugă președintele ANEVAR.

ANEVAR este autoritatea competentă care organizează, coordonează şi autorizează desfăşurarea activităţii de evaluator autorizat în România (art. 3 alin. (2) din OG nr. 24/2011) si reprezintă peste 4000 de evaluatori autorizați din toată țara, care dețin una sau mai multe din cele 5 specializări. Acestea sunt: evaluarea proprietăților imobiliare, evaluarea întreprinderilor, evaluarea bunurilor mobile, evaluarea de acțiuni și alte instrumente financiare și verificarea de rapoarte de evaluare.

”Ne-am propus să fim cât mai pregătiți pentru prevederile noului Cod fiscal și am susținut încă de anul trecut numeroase cursuri și seminarii despre acest standard, dedicat evaluării pentru stabilirea valorii impozabile a cladirilor, la care au participat peste 2000 de evaluatori autorizați”, adaugă Adrian Vascu. ”GEV 500 asigură uniformitatea modului de estimare a valorilor impozabile și stabilitatea acestuia în timp, astfel încat informația privind baza impozabilă să fie predictibilă și, în acest sens, foarte utilă autorităților locale.” 

”Este o responsabilitate mare pentru profesia noastră și pentru fiecare evaluator autorizat în parte”, subliniază și Daniel Manațe. ”Am purtat permanent discuții cu reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice, am încercat să oferim din experiența noastră pentru a simplifica pe cât posibil lucrurile pentru contribuabili și am organizat mai multe întâlniri cu autoritățile locale din țară pentru a ne asigura de o practică unitară, indiferent de județ.”
Citeşte mai multe despre: Baza de Informa?ii Fiscale, ANEVAR

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza