Links Sitemap Business Linker Sitemap

Apulum a rezolvat complicata ecuație a energiei. Salariații își păstrează locurile de muncă

Apulum SA Alba Iulia, cel mai mare producător de porțelan fin din Europa, una dintre întreprinderile datorită cărora județul Alba se situează pe locul 2 la nivel național în clasamentul Valorii Adăugate Brute (VAB), indicator în calcularea Produsului Intern Brut, a gândit și a găsit soluția pentru a face față creșterilor spectaculoase ale prețului energiei. Mare consumator de gaze naturale și de energie electrică, Apulum SA era una dintre intreprinderile pândite de spectrul reducerii activității, situație care atrage după sine un întreg șir de nenorociri.
De la riscul de pierderea unor locuri de muncă, creșterea șomajului în municipiul Alba Iulia și zona limitrofă, la reducerea contribuției sale la bugetul municipiului și al județului Alba. Era, folosesc timpul trecut, pentru că acum la Apulum SA a demarat un program de adaptare la noile condiții. "Întâlnirea de la București de acum trei săptămâni în care premierul Ciucă ne-a ascultat și ne-a promis ajutor pentru subvenționarea prețului energiei și pentru marii consumatori nu a adus nicio rezolvare. O fabrică nu funcționează cu promisiuni și nici oamenilor nu le plătim salariile cu promisiunile guvernului”, ne-a spus Alvaro Santini, unul dintre acționarii principali ai Apulum SA.

Împreună cu Rodica Vasin, celălalt acționar principal, cu stafful de conducere s-au găsit și acum a început implementarea unor soluții care să facă factura la energie suportabilă și pentru firmă, și pentru consumatori, și pentru angajați care își păstrează toți locul de muncă. Concret ca să înțelegeți despre ce este vorba să spunem că pe contractele vechi Apulum SA plătea în fiecare lună 2,5 milioane de lei gazul metan consumat (cca. 1 milion mc), iar de la 1 octombrie, pe noul preț plătește 13 milioane de lei! La energie electrică pe vechiul preț plătea 900.000 lei/lună, dar de la 1 septembrie plătește 2,5 milioane de lei. Creșterile la ambele facturi sunt uriașe, iar Apulum SA nu are o tiparniță de bani în curte, cum, de altfel nu au nici alte firme mari.

La Apulum SA se lucrează acum la adaptarea cuptoarelor la noi surse de energie, mai ieftină, și la adaptarea fluxurilor de producție la aceste modificări, acesta fiind motivul pentru care unele cuptoare sunt oprite, iar cca. jumătate din angajați au fost trimiși în concediul de odihnă sau în șomaj tehnic (ambele plătite de firmă fără vreun sprijin de la statul român). Managementul firmei asigură că toți vor reveni la muncă spre sfârșitul anului, când se preconizează că adaptarea cuptoarelor și fluxurilor de producție la noile surse de energie mai ieftină va fi finalizată.

În paralel, cu modificarea cuptoarelor, va fi demarată montarea de panouri fotovoltaice într-o primă etapă urmând a fi instalat 1 MWh, reprezentând 25 la sută din consumul total de energie electrică, un proiect derulat cu fonduri norvegiene la care aportul firmei este de 50 la sută. Nici folosirea hidrogenului pentru producerea de energie nu este ocolită de cei de la Apulum SA care își propun ca din această sursă să înlocuiască o cincime din consumul actual de gaze naturale. Se montează sisteme de monitorizare a consumului de energie dar și a unui sistem de reciclare a rebuturilor de porțelan, primul asemenea sistem din lume, nu numai din România.
Așadar, la Apulum SA ecuația complicată a energiei este în curs de rezolvare, iar angajații au asigurate în continuare locurile de muncă. 




Citeşte mai multe despre: Apulum

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza