Links Sitemap Business Linker Sitemap

Aprofundarea piețelor de capital din Europa Centrală și de Est ar putea debloca capital de 200 de miliarde de Euro

1719 afisari
Un nou raport comun publicat de Association for Financial Markets în Europe (AFME) și New Financial scoate în evidența oportunitatea uriașa de a dezvoltă piețele de capital din Europa Centrală și de Est.
Raportul se concentrează asupra celor 11 economii de mare potențial din Europa Centrală și de Est, care arputea să folosească piețele de capital pentru a acceleră creșterea PIB-ului și a productivității în întreagă regiune.
Raportul subliniază că aprofundarea piețelor de capital din cele 11 țări ar putea debloca mai mult de 200 de miliarde de Euro în capital pe termen lung, precum și 40 de miliarde pe an în finanțare adițională pentru companii.
Cifrele provin dintr-un nou raport, intitulat “Beneficiile piețelor de capital pentru economille de mare potențial din UE”; care măsoară dimensiunea, profunzimea și potențialul de creștere al piețelor de capital din UE11, le examinează sistemele financiare și programele de reforme și analizează perspectivele de creștere pe
termen lung.
Paul McGhee, Director de strategie la AFME, a declarat: “Raportul nostru scoate în evidență beneficiile economice ale continuării aprofundării piețelor de capital din întreaga Europă și sugerează că țările din Europa Centrală și de Est ar putea fi cele mai mari beneficiare ale Uniunii Piețelor de Capital. Uniunea Piețelor
de Capital este o reformă pe termen lung vitală, care ar putea oferi un nou impuls economiei europene.”
William Wright, Managing Director la New Financial, a declarat: “Acest raport confirmă faptul că există o oportunitate uriașă pentru țările din Europa Centrală și de Est de a dezvolta piețe de capital mai aprofundate, de a diversifica sursele de finanțare și de a construi surse de finanțare pe termen lung, care ar putea la rândul
lor să repornească tipul de creștere economică pe care l-au cunoscut înainte de criza economică. De asemenea, raportul subliniază faptul că economiile mai mici, cu piețe de capital mai puțin dezvoltate, ar avea cel mai mult de câștigat în urma Uniunii Piețelor de Capital. UE, guvernele naționale și participanții de pe piață au cu toții un rol important de jucat în a ajuta la dezvoltarea piețelor de capital în viitor.”
După o perioadă susținută de creștere economică care le-a apropiat de nivelul de dezvoltare al altor state membre în deceniul precedent, rata de creștere economică din cele 11 economii s-a înjumătățit de la începutul crizei financiare, cu scăderea creșterii PIB-ului și a productivității coincidand cu o scădere a ratei de investiții.
Sistemul bancar din UE11 a redus gradul de îndatorare comparativ cu 2008, în special în zona Baltică și Balcanică, ceea ce a contribuit la o rată de investiții redusă. Astăzi companiile din UE 11 se bazează în mod semnificativ pe profitul acumulat pentru a finanța investițiile: piețele de capital ar putea oferi o sursă vitală de finanțare suplimentară.
Între ele, cele 11 țări din UE11 reprezintă 20% din populația UE, 8% din PIB, dar numai 2.5% din piețele de capital. În medie, piețele de capital din cele 11 state sunt dezvoltate la numai o treime din restul UE dacă măsurăm 23 de sectoare de activitate in comparație cu PIB.
În plus, companiile din UE11 sunt mai puternic dependente de credite bancare decât restul UE, acestea acoperind 85% din datoriile corporațiilor, comparativ cu media UE care este de 75%.
Raportul analizează pașii pe care guvernele naționale, participanții locali de pe piață și instituțiile UE i-au luat deja pentru a încuraja dezvoltarea piețelor de capital și sugerează unele propuneri de politici publice care ar putea susține creșterea economică. Acestea includ:
- Promovarea creșterii sistemelor naționale de pensii pentru a mări fondul de investiții domestic;
- Ușurarea regimului de investiții pentru investitorii instituționali, permițând investirea într-o gamă mai mare de active;
- Încurajarea diversificării surselor de finanțare pentru companiile aflate în creștere și promovarea de alternative pentru finanțarea IMM-urilor;
- Dezvoltarea infrastructurii piețelor financiare locale – posibil prin colaborare regională;
- Încurajarea antreprenoriatului local și îmbunătățirea cadrului legal pentru restructurarea companiilor;
- Susținerea emitenților locali în accesarea piețelor de capital prin programe de alfabetizare financiară;
- Încurajarea companiilor locale cu capital de stat în a emite obligațiuni sau a fi listate la bursă;
- Oferirea de suport instituțional pentru dezvoltarea reformelor necesare pentru piețele de capital, adaptate mediului de afaceri local.
Citeşte mai multe despre: AFME, New Financial

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza