Links Sitemap Business Linker Sitemap

ADRIAN VASCU: 'In Romania lipsa unor baze de date imobiliare distorsionează piaţa autohtonă'

266 afisari
Investitorii care vor să achiziţioneze, să vândă sau chiar să închirieze o proprietate imobiliară, rezidenţială sau comercială, nu au posibilitatea să afle preţurile reale la care au mai avut loc asemenea tranzacţii în perioadele anterioare, subliniază Adrian Vascu, Senior Partner în cadrul companiei de evaluare şi consultanţă de afaceri Veridio. Domnia sa menţionează că singurele date accesibile publicului larg sunt preţurile cerute de vânzători, postate în ofertele imobiliare din publicaţiile de profil.
Vascu: "Ţara noastră este unul dintre puţinele state europene fără o bază de date cu informaţiile din contractele de vânzare-cumpărare"
    Nici acestea, însă, nu indică nivelul real la care se încheie contractele de vânzare-cumpărare între două părţi, completează specialistul, apreciind: "România este unul dintre puţinele state europene membre ale Grupului European al Asociaţiilor de Evaluatori (TEGoVA) care nu deţin o bază de date realizată în funcţie de preţurile tranzacţiilor imobiliare. Singurul reper al pieţei imobiliare recunoscut la nivel european ţine cont de rapoartele de evaluare pentru garantarea împrumuturilor bancare, ce prezintă valori estimate de evaluatori şi nu preţuri de vânzare, însă publicul nu are acces la această Bază Imobiliară de Garanţii, gestionată de către Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România. Sunt ţări ca Germania, Danemarca, Spania, Italia, Olanda, Portugalia, Serbia şi Suedia, unde funcţionează ambele tipuri de baze de date".
     Adrian Vascu a menţionat: "În România, un loc în care există sigur aceste informaţii reale ale tranzacţiilor imobiliare sunt direcţiile de taxe locale ale primăriilor, unde sunt înregistrate toate contractele de vânzare-cumpărare de pe raza administrativ-teritorială a unei localităţi. Însă cumpărătorii care au în vedere o tranzacţie nu au acces nici la aceste informaţii, pentru că ele nu sunt centralizate la nivel naţional".
     În prezent, municipiul Cluj-Napoca este singurul oraş de la noi în care toate datele din contractele de vânzare-cumpărare înregistrate la primărie sunt centralizate prin intermediul unor ghiduri ale tranzacţiilor imobiliare realizate în anii 2013, 2014 şi 2015. Proiectul, realizat de echipa Veridio, în colaborare cu Direcţia de Impozite şi Taxe a Municipiului Cluj-Napoca, a continuat şi anul trecut, urmând ca în perioada următoare să fie prezentată publicului ultima ediţie a acestui ghid imobiliar.
     Adrian Vascu a declarat: "Singura soluţie pentru a aduce la lumină preţurile reale de pe piaţa imobiliară este realizarea unor asemenea studii pentru toate localităţile din România. O variantă ar fi să se pornească de la iniţiativa locală şi fiecare primărie din România să pornească individual acest demers". În opinia domniei sale, o altă variantă ar fi demararea unei iniţiative legislative demarată de Ministerul Dezvoltarii Regionale, astfel încât centralizarea acestui gen de informaţii să pornească în acelaşi timp la nivelul tuturor localităţilor din ţara noastră.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza