Links Sitemap Business Linker Sitemap

4130 afisari
Bogdan Tudorache
În urma avansului spectaculos al fondurilor de pensii, acestea pot finanța o bună parte a economiei, spun reprezentanții BCR Pensii. Toate fondurile de pensii au crescut, însumând active de 15,46 miliarde de lei până în prezent și randamente medii anuale de 10-11%. Cel mai mare jucător din piață, BCR Pensii, a anunțat recent că a depășit pragul de un miliard de lei în active nete ale fondurilor de pensii private pe care le administrează, având, totodată, 575.000 de participanți care dețin conturi de pensii administrate privat obligatorii (așa-numitul Pilon II de pensii) sau facultative (Pilonul III).
“Fondurile de pensii private ar putea fi soluția de finanțare pentru economia românească. Se vorbește de crearea unui fond suveran. Cred că fondurile de pensii ar putea constitui acest fond, 95% din ele sunt reinvestite în economia României”, spune Lucian Anghel, președintele Directoratului BCR Pensii. “Începem să avem masă critică, numărul participanților a crescut de trei ori în ultimii cinci ani”.
Chiar dacă activele fondurilor de pensii au ajuns la 2% din PIB la finalul lui 2013 și au crescut cu 44% față de nivelul din 2012, la nivel mondial, în țările dezvoltate, acestea ating până la 70-80% din PIB și reprezintă unul din principalii finanțatori ai economiilor lumii, spune Anghel.

Interes în creștere pentru pensii facultative

În vreme ce linia de business a pensiei obligatorii a crescut, cea a pensiilor facultative a rămas destul de scăzută la nivelul activelor, întrucât piața nu cunoaște avantajele deductibilității fiscale oferite de stat. Însă interesul pentru pensiile private facultative este în creștere, iar BCR Pensii țintește, în prezent, firmele medii și mici, care trebuie să conștientizeze că avantajele fiscale de care beneficiază de la stat pot aduce beneficii.

“De la lansarea sistemului de pensii facultative, prin nefructificarea avantajelor fiscale acordate de stat, potențialii beneficiari ai acestor avantaje au pierdut o sumă cumulată de aproximativ două miliarde de lei, sumă care a fost virată la stat sub formă de impozit și nu în conturile individuale de pensie facultativă ale acestora“, spune Anghel.

În România există circa 1,5 milioane de potențiali participanți la sistemul de pensii facultative, care ar fi putut economisi câte 400 de euro anual, sumă pentru care statul oferă deductibilitate fiscală la calculul impozitului pe venit. Astfel, statul încurajează economisirea prin scutirea contribuției la pensia facultativă de la plata taxelor, acordând astfel pentru angajatori deducere de la impozitul pe profit și de la plata taxelor de asigurări sociale, în limita a 400 de euro/an/angajat. În aceeași limită, de 400 de euro/an, beneficiază de scutire de la plata impozitului pe venit și angajatul care contribuie individual în vederea obținerii unui venit suplimentar la pensie.

“România este țara cu cei mai mulți oameni de 65 de ani, și în curând vom ajunge la șapte milioane de pensionari. Speranța de viață crește cu un an la fiecare decadă, ceea ce e o veste bună, însă la nivelul actual de contribuții, la un salariu egal, de 2.000 de lei, în loc de 832 de lei pensie, se va obține în 2060 doar 572 de lei pensie”, spune Anghel, bazându-se pe calcule efectuate de Comisia Europeană.

To read the full version, see the print edition of Business Arena.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza