Links Sitemap Business Linker Sitemap

2970 afisari
Volumul total al activelor fondurilor oferite de Pioneer Investments în România a crescut în anul 2013 cu 90%. După o creștere a pieței fondurilor de aproape 50% în 2013, e posibil însă ca în acest an să asistăm la o scădere a ritmului de creștere a pieței până la un nivel de 20-30%. Principalele necunoscute ce vor influența semnificativ evoluția pieței sunt nivelul dobânzilor bancare și randamentele pe care le pot furniza piețele de capital, spune Florin Dolea, director executiv Pioneer Asset Management.
 BNR a redus la 3,50% dobânda de politică monetară. Cum vor evolua dobânzile în perioada următoare? Cum va afecta piața fondurilor mutuale scăderea dobânzii-cheie?

Scăderile succesive operate de BNR se propagă în piață cu o anumită întârziere, generată atât de nevoia unor reevaluări interne în cadrul diverselor bănci comerciale, cât și ca urmare a precauției de care dau dovadă jucătorii bancari.

Ca urmare, consider că vom asista în continuare la o scădere treptată a dobânzilor din piață, cu condiția ca inflația să nu sară peste nivelul țintit de BNR. Mai mult, pe măsură ce băncile își vor ajusta structura de costuri la noile condiții de afaceri, e foarte posibil și normal ca și diferențialul dobânzilor din piață să scadă. Principalele obstacole în acest moment sunt nivelul ridicat al provizioanelor, dar și al costurilor operaționale, precum și scăderea competiției bancare ca urmare a ieșirii unor bănci din piață și a problemelor întâmpinate de multe din cele rămase.

Scăderile dobânzilor din piață reprezintă o oportunitate pentru fondurile de investiții atât timp cât performanțele acestora se mențin la niveluri rezonabile. Un nivel al dobânzilor la depozitele bancare de 6-7% pe an, uzual în anii anteriori, reprezenta un randament suficient pentru marea majoritate a deponenților. În momentul în care dobânzile au scăzut sub 4% pe an, mulți deponenți sunt încurajați să caute alternative la clasicul depozit bancar și din ce în ce mai mulți vor migra către fondurile de investiții.

To read the full version, see the print edition of Business Arena.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza