Links Sitemap Business Linker Sitemap

9981 afisari
Băncile sunt retincente la creditarea IMM-urilor întrucât colateralul nu are valoare

Băncile nu-şi pot asuma riscurile de a credita întreprinderile mici şi mijlocii dacă valoarea colateralului este nulă, pentru că reprezintă în cele mai multe cazuri stocuri şi creanţe, preferând să sprijine firmele care produc, a declarat preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.

"Dacă o firmă intră în insolvenţă şi banca nu recuperează niciodată nimic din colateral, când e vorba de stocuri sau creanţă, atunci concluzia este că la un anumit moment valoarea colateralului, statistic, este zero. Atunci ne plângem de acces la creditare. Vă întreb, la IMM-uri, care de obicei nu au decât stocuri şi creanţe, cum putem să finanţăm în România firmele mici şi mijlocii dacă demonstrăm constat că în ceea ce priveşte colateralul acesta nu are nicio valoare?", a arătat van Groningen la un seminar pe tema managementului riscului organizat la BNR.

El a explicat că din perpectiva clientului nu se înţelege că există două categorii de firme în România, cele care plătesc la timp şi cele care nu plătesc, iar ultima categorie creşte costurile pentru prima.

"Întrebarea mea este cine are nevoie de sprijinul nostru? Eu zic că cei care produc ar avea nevoie de sprijinul nostru. În realitate, ceea ce facem este exact invers, protejăm pe cei care nu produc, nu creează valoare în economie. Numai 1% dintre firme ies din insolvenţă printr-un proces de reorganizare", a spus van Groningen.

Preşedintele Raiffeisen Bank apreciază că dacă România doreşte investitori pe termen lung sau creştere economică, trebuie să investească în activităţi care creează valoare.

"Nimeni nu va investi pe termen lung dacă nu are un nivel rezonabil de certitudine. Cu cât riscurile care ţin de ţară sunt mai mari, cu atât apetitul pentru a investi va fi mai mic sau aşteptarea de randament va fi mai mare. Nici unul, nici celălalt nu sunt în interesul ţării. Dacă vrem să avem creştere economică în România mai mare şi să ne apropiem de nivelul european, trebuie să gestionăm riscurile interne ale băncilor, dar trebuie să ne dăm seama şi de riscurile pe care le avem la nivel naţional. De aceea trebuie să creştem nivelul de predictibilitate", a conchis Steven van Groningen.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza