Links Sitemap Business Linker Sitemap

Parteneriatul Public-Privat, o soluție pe termen lung pentru dezvoltarea României

Cartea Verde despre Parteneriatul Public-Privat (Green Paper on Public-Private Partnership and Community Law on Public Constracts and Concessions), document prezentat Comisiei Europene pe 30.04.2004, stabilește că Parteneriatele Public-Private (sau prescurtat “PPP”) sunt întreprinderi deținute în comun de parteneri publici și privați și sunt constituite pentru a furniza servicii pentru public, în special la nivel local.

Dincolo de a-l considera chiar un fenomen, Comisia Europeană înțelege Parteneriatul Public-Privat ca fiind o cooperare între sectorul public și cel privat implicând crearea unei entități cu capital mixt ce încheie contracte publice sau de concesiune. Aportul privat la PPP constă – pe lângă contribuția cu capital sau alte bunuri – în participarea activă la operarea contractelor deținute de entitatea public-privată și/sau managementul entității public-private. Aceste acorduri, ce implică de obicei aranjamente complexe juridice și financiare între operatori privați și autoritățile publice, au fost dezvoltate în mai multe domenii ale sectorului public și sunt folosite în mod curent în Uniunea Europeană, în special în transport, sănătate publică, siguranța publică, gestionarea deșeurilor și distribuția apei.

Pentru a sublinia importanța pe care o au Parteneriatele Public-Private pentru dezvoltarea economică a statelor membre, în Uniunea Europeană s-a înființat chiar și un Centru de Expertiză Europeană pentru PPP (sau prescurtat EPEC) în cadrul unei colaborări dintre Banca Europeană de Investiții (EIB), Comisia Europeană (EC) și statele membre. Misiunea EPEC este de a întări capacitatea organizațională a sectorului public de a se angaja în proiecte de Parteneriat Public–Privat (PPP), permițând agențiilor naționale PPP din statele membre să-și împărtășească unele altora experiența și bunele practici în derularea unor proiecte PPP. Această experiență este apoi diseminată în cadrul unor ghiduri și îndrumări practice și operaționale. Membrii EPEC provin în exclusivitate din sectorul public.

În România, Legea nr. 178/2010, Legea parteneriatului public-privat (“Legea PPP”) a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 676 din  5 octombrie 2010 și a intrat în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României. La mai puțin de un an după adoptare,

­la sesizarea Comisiei Europene privind încălcarea acquis-ului comunitar în domeniul achizițiilor publice, Legea  nr. 178/2010 a suferit mai multe modificări și completări prin: Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 39/2011, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 86/2011, Legea nr. 76/2012 și Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 44/2012, iar prin Hotărârea Guvernului nr. 1239/2010 publicată în Monitorul Oficial nr. 833 din 13 decembrie 2010 au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a legii, de asemenea rectificate prin Monitorul Oficial nr. 890 din 30 decembrie 2010 și Hotărârea Guvernului nr. 1000 din 12 octombrie 2011, publicată în Monitorul Oficial nr. 737 din 20 octombrie 2011.

Legea PPP reglementează modul de realizare a unui proiect de parteneriat public-privat ce are ca obiectiv public proiectarea, finanțarea, construcția, reabilitarea, modernizarea, operarea, întreținerea, dezvoltarea și transferul unui bun sau serviciu public, după caz.

Cititi varianta integrala a acestui articol in editia tiparita a revistei Business Arena.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza