Links Sitemap Business Linker Sitemap

OMV Petrom fentează perioada de criză și anunță venituri trimestriale în creștere cu 12%, față de aceeași perioada a anului 2019

241 afisari
OMV Petrom este cel mai mare producător de petrol și energie, atât din România, cât și din Europa de Sud-Est. Compania desfășoară activităti pe întregul lanț valoric din sectorul de energie: de la sonde care produc gaze și ei, până la carburan și produc a de energie electrică.

La 11.02.2020, actonarul majoritar rămâne OMV AG, ce are o de nere de peste 51% a capitalului social al companiei, în mp ce statul român de ne 20.6%, restul de 28.35% ind impar t de persoanele zice și juridice.

Ac vitatea SNP se împarte în trei mari segmente: Upstream (ac vită de explorare și produc e de tei și gaze naturale în România și Kazahstan), Downstream Oil (operarea ra nariei Petrobrazi și distribu a produselor petroliere) și Dowstream Gas (produc a de energie electrică și furnizarea de gaze și electricitate). 

OMV Petrom a raportat venituri trimestriale de 6.1 mld. RON, în creștere cu 12% față de aceeași perioada a anului 2019. Principala sursă a acestei evolu ei a fost vânzarea unor volume mai mari de gaze naturale, compensând cu un volum mai mic de electricitate. Din totalul cifrei de afaceri, vânzările din cadrul segmentului Downstream Oil au reprezentat o pondere de 63%, iar vânzările din Downstream Gas, 35%. Datorită mediului de piață nefavorabil, cheltuielile Grupului s-au majorat, ob nandu-se un rezultat din exploatare mai mic cu 36% față de cel din T1 2019. Impactul nega v s-a resim t și la nivelul pro tului, care a scăzut cu 43%, ajungând la 653.4 mil. RON. 

Rezultatul din exploatare (excluzând elementele speciale) pentru segmentul de Upstream a fost de 157 mil. RON, în scădere cu 81% față de valoarea înregistrată în T1 2019 (825 mil. RON), ind puternic în uentat de scăderea prețului teiului, dar și al gazelor naturale. Cu toate acestea, declinul produc ei zilnice a fost sub 2%, ind sus nut de creșterea produc ei din Kazahstan. 

În ceea ce privește segmentul de Downstream Oil, rezultatul din exploatare a crescut cu 133% compară v cu primul trimestru din 2019, ajungând la 514 mil. RON și ind în uentat de performanță opera onala, marje de ra nare îmbunată te și vânzări mai mari. Segmentul de Downstream Gas a coborât cu 6% până la valoarea de 147 mil. RON, principala cauza ind prețurile mai mici ale gazelor naturale, compensate totuși prin contracte forward. În ceea ce privește energia electrică, produc a acesteia a fost cu 3% mai mare. 
Compania și-a construit bugetul de venituri și cheltuieli pentru 2020 luând în considerare un preț mediu al barilului de petrol de 60 USD (Brent), orice ie inire cu doar 1 dolar al teiului, având un impact de aproxima v 20 de mil. EUR. Așadar, ipotezele existente au fost avute în vedere înaintea ex nderii coronavirusului.

În prezent (05.05.2020) prețul teiului Brent se situează la nivelul de 31.97 USD/bbl, cu 50% mai mic decât prețul mediu de 64 USD/bbl înregistrat în 2019. Se observă o scădere și în cadrul prețului West Texas Intermediate (WTI) de la 61.35 USD/bbl, cât se înregistrase la începutul anului, până la 27.69 USD/bbl, nivelul la care se situează în prezent. 
 










S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza