Links Sitemap Business Linker Sitemap

Leonardo Badea: Statutul de piață emergentă al BVB reprezintă un pas important pentru dezvoltarea economică a României

538 afisari
Statutul de piață emergentă al BVB reprezintă un pas important pentru dezvoltarea economică a României, iar datorită noului statut, Bursa de la București va avea un suflu nou și vom vedea noi investitori și emitenți de calibru, a declarat președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Leonardo Badea. "Este o veste extraordinară pentru economia României. ASF a sprijinit constant, prin ridicarea barierelor legislative și prin scăderea costurilor, Bursa de Valori și piața de capital din România. Sunt convins că, datorită noului statut, Bursa de la București va avea un suflu nou și vom vedea noi investitori și emitenți de calibru", a spus Leonardo Badea.


La 30 iunie 2020 are loc preluarea datelor exacte privind coeficienții alocații celor 3 emitenți pentru introducerea în familia de indici FTSE și în septembrie 2020, după a treia zi de vineri, are loc intrarea efectivă a emitenților din România în indicii FTSE.
Obiectivul fundamental al proiectului strategic STEAM (Set of actions Towards Establishing and Acknowledgement of the emergent Market status), demarat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) acum cinci ani, a fost atins odată cu decizia recentă a agenției de rating FTSE Russell cu privire la încadrarea Bursei de Valori București în categoria piețelor emergente, afirmă joi instituția, într-un comunicat.

Proiectul STEAM a fost adoptat de ASF în luna august a anului 2014, în vederea punerii în aplicare a unor măsuri pentru facilitarea reclasificării pieței de capital din România, de către furnizorii globali de indici financiari, de la categoria Piață de Frontieră (Frontier Market) la Piață Emergentă (Emerging Market). ASF menționează că, la momentul demarării proiectului, a fost avută în vedere metodologia din raportul elaborat de MSCI (Morgan Stanley Capital International) încă din anul 2011 privind tipurile naționale de piețe de capital.
Ulterior, în luna martie a anului 2015, proiectul a fost revizuit și actualizat, fiind identificate cinci mari direcții de acțiune, respectiv: revizuirea legislației primare și secundare; consolidarea și modernizarea infrastructurii pieței de capital; dezvoltarea pieței de obligațiuni; stimularea creșterii numărului de emitenți și a lichidității pieței de capital; dezvoltarea pieței de retail și educația financiară.

În această etapă superioară a proiectului au fost continuate demersurile anterioare de eliminare a barierelor legale și operaționale din calea încadrării pieței locale de capital ca piață emergentă, printre cele mai importante obiective atinse în derularea acestui proiect fiind: elaborarea unui pachet de acte normative acoperind ariile de reglementare aflate în competența ASF; revizuirea legislației secundare în vederea armonizării ei cu noul cadru legal primar și cu evoluțiile înregistrate la nivelul legislației europene și al pieței de capital locale. ASF a emis o serie de reglementări cu impact deosebit asupra entităților și operațiunilor specifice pieței de capital.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza