Links Sitemap Business Linker Sitemap

Cum este afectat preţul petrolului la nivel mondial, după suprasaturarea depozitelor

596 afisari
Pe fondul pandemiei de Covid-19, autostrăzile sunt goale, avioanele sunt la sol, fabricile sunt închise, ceea ce înseamnă că cererea pentru petrol se află la un minim nemaiîntâlnit în ultimii 18 ani, informează CNN. Cu toate acestea, oferta rămâne foarte ridicată, pe fondul unor neînţelegeri între unii dintre principalii producători mondiali, Arabia Saudită şi Rusia. În tot acest timp, nici producătorii americani nu vor să fie primii care reduc sau chiar opresc cu totul producţia de petrol.
Această situaţie ar putea duce la suprasaturarea depozitelor, pline deja de petrol de care, momentan, nimeni nu are nevoie. 
"Nu doar că nu mai există cerere pentru petrol, este posibil ca, în final, acesta să nu aibă unde să ajungă”, spune Jeff Wyll, analist pe politici energetice la Neuberger Berman. 

Cu alte cuvinte, depozitele, rafinăriile, terminalele, navele petroliere şi oleoductele ar putea să ajungă să fie utilizate la capacitate maximă, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 1998 până în prezent, potrivit Goldman Sachs. 

Cu toate că, pe burse, preţul petrolului West Texas Intermediate şi Brent încă valorează peste 20 de dolari pe baril, preţurile la nivel regional pentru petrol au scăzut chiar şi sub zece dolari pe baril. 

„Cererea scade atât de rapid faţă de ofertă, încât foarte curând, problema multor producători va fi nu dacă îşi vor putea asigura profitul operaţional, ci dacă vor găsi o destinaţie pentru petrolul lor”, au scris analiştii de la JBC Energy marţi într-un raport. 

Această situaţie începe deja să ducă la un paradox. Preţurile pentru unele tipuri inferioare de petrol ar putea scădea sub zero. De exemplu, un anumit tip de petrol brut a scăzut pe piaţă la -19 cenţi pe baril, după cum a anunţat săptămâna trecută Bloomberg. Acest lucru este cauzat de scăderea capacităţii de stocare a petrolului, producătorii fiind nevoiţi să plătească doar pentru înmagazinarea materiei prime. 

Cu toate acestea, cererea redusă de petrol nu va dura la infinit. La un moment dat, companiile aeriene îşi vor relua cursele, şoferii vor avea din nou nevoie de carburanţi. Însă în acel moment, industria petrolieră s-ar putea să nu mai poată produce în cantităţile actuale, ceea ce ar însemna că actualul surplus de petrol s-ar putea transforma într-o criză acută de petrol pe piaţă. Acest lucru s-ar putea traduce prin preţuri „cu mult peste 55 de dolari pe baril anul viitor”, după cum a spus Jeffrey Currie, de la Goldman Sachs. „Aceasta va duce la un şoc de proporţii istorice”, mai spune Currie.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza