Links Sitemap Business Linker Sitemap

Ben Bernanke: Fed are instrumentele necesare pentru a contracara următoarea recesiune

493 afisari
Rezerva Federală americană are suficiente instrumente pentru a contracara următoarea recesiune, însă factorii de decizie ar trebui să anunţe în avans care este mixul de politici şi promisiuni pe care intenţionează să le utilizeze pentru a obţine efectul maxim pentru măsurile lor, a declarat sâmbătă fostul preşedinte al Fed, Ben Bernanke, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Într-un discurs ţinut la reuniunea anuală a Asociaţiei economiştilor americani, Bernanke a respins criticile celor care spun că băncile centrale şi-au pierdut influenţa asupra economiei şi a oferit propria sa viziunea cu privire la modul în care Fed ar putea să îşi modifice politica monetară.

Potrivit lui Bernanke, chiar dacă Fed are un spaţiu limitat de manevră pentru a reduce dobânzile, deoarece acestea sunt deja la un nivel foarte redus, programele de relaxare cantitativă şi orientarea viitoare a politicii monetare (forward guidance) ar putea oferi un instrument suplimentar pentru a contracara viitoarea contracţie economică.

"Relaxarea cantitativă şi orientarea viitoare a politicii monetare ar putea oferi echivalentul unei reduceri de dobândă cu aproximativ trei punte procentuale” susţine Ben Bernanke. Acesta a mai spus că Fed ar trebui să se gândească şi la adoptarea unora din instrumentele utilizate de alte bănci centrale, precum controlul curbei randamentelor şi finanţarea pentru programe de creditare. De asemenea, Bernanke i-a sfătuit pe oficialii Fed să nu excludă posibilitatea reducerii dobânzilor pe termen scurt sub nivelul zero.

"Spaţiul de manevră disponibil pentru reducerile convenţionale de dobândă este mult mai mic decât în trecut” a spus Bernanke însă „noile instrumente de politică sunt eficiente”. În plus, politica fiscală ar putea fi nevoită să joace un rol mai important în contracararea unei recesiuni, o posibilitate pentru care guvernul ar trebui să se pregătească, a spus Bernanke.

La ultima recesiune, Fed a redus dobânda de bază cu cinci puncte procentuale înainte de a începe să cumpere obligaţiuni şi să introducă şi alte politici neconvenţionale pentru a stimula economia. Deşi între timp economia americană şi-a revenit iar rata şomajului a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani, dobânzile nu au revenit la nivelul de dinaintea crizei. În prezent dobânda de politica monetară este între 1,5% şi 1,7%, ceea ce lasă oficialilor Fed un spaţiu de manevră mult mai redus pentru a reduce dobânzile în eventualitatea unei noi crize.



S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza