Links Sitemap Business Linker Sitemap

85 de ţări au contactat FMI pentru asistenţă de urgenţă pe termen scurt în ultimele săptămâni

304 afisari
Ţările cu venituri mici şi medii sunt deja afectate puternic de retrageri record de capital, scăderea preţului petrolului, scaderea veniturilor din turism şi un declin dramatic al cererii pentru exporturile lor. Puţine au spaţiu fiscal pentru a face fata cheltuielilor de sănătate şi economice aflată în curs de desA
În faţa pandemiei de coronavirus, guvernele ţărilor aflate în curs de dezvoltare cer ajutorul FMI în număr record, iar avertismentele că instituţiile multilaterale va trebui să-şi crească resursele pentru a face faţă cererii se înmulţesc, scrie Financial Times.

Recent, Kristalina Georgieva, şefa FMI, a declarat că o estimare conservatoare a necesităţilor financiare ale eco­no­miilor emergente priveşte o sumă de 2.500 mld. $. Chiar dacă economiile emergente şi-ar folosi în întregime rezervele valutare în faţa crizei, acestea tot ar avea nevoie de finanţare suplimentară de cel puţin 700 mld.$.

Peste 40% din cele mai sărace ţări ale lumii şi jumătate din cele active pe pieţele internaţionale de obligaţiuni aveau deja probleme cu datoriile înainte de criza coronavirusului. FMI poate oferi finanţare de urgenţă de 50 mld. $ şi speră să dubleze suma la reuniunile de primăvară de peste două săptămâni. Banca Mondială a aprobat finanţare de urgenţă de 14 miliarde dolari şi intenţionează să vină cu încă 150 mld. în următoarele 15 luni.

Măsurile respective ar putea oferi ajutor de urgenţă până la implementarea unor facilităţi mai complexe, pe termen mai lung.

Gabriel Sterne, de la Oxford Economics, argumentează însă că problema mai mare este cât de rapid pot instituţiile multilaterale canaliza volume mult mai mari de finanţare către ţările al căror acces la pieţele internaţionale ar putea fi îngheţat.

Arvind Subramanian, de la Peterson Institute for International Economics, arată că FMI şi Banca Mondială ar putea lansa mai multe acţiuni pentru întărirea capacităţii de creditare sub regulile existente. ìDepinde de voinţa politicăî, adaugă acesta.

Unii se tem că faptul că reuniunile FMI şi Băncii Mondiale vor avea loc online vor reduce şansele ca presiunile în acest sens să dea roade.


S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza