Links Sitemap Business Linker Sitemap

Vom avea o nouă companie pe bursă, cu un nou IPO: Transilvania Broker de Asigurare

315 afisari
Transilvania Broker de Asigurare va fi noua companie care se va lista pe Bursa de Valori București (BVB), în timp ce Raiffeisen Centrobank va lansa warrant-uri ce vor fi bazate pe acțiuni ale bursei, a declarat Ludwik Sobolewski, CEO al BVB, într-un interviu publicat pe pagina proprie.
"Un lucru bun este că acum firmele mici aleg să se listeze pe BVB, acționarii aleg această piață pentru vânzarea acțiunilor lor. Este foarte plăcut pentru că am avut un Forum al Investitorilor în noiembrie anul trecut, la care am invitat două companii private, care nu erau listate, să facă prezentări investitorilor individuali deoarece se gândeau să devină companii publice. Și de atunci una este listată: AAGES. Au vândut acțiuni pentru aproximativ 1,2 milioane de euro. De atunci se observă că piața de capital din România devine atractivă pentru IMM-uri și cred că pot spune că vom avea o companie nouă, una dintre cele două care s-au prezentat în noiembrie: Transilvania Broker de Asigurare, cu un nou IPO (Ofertă publică inițială n.r.)", a spus Sobolewski.

Acesta a precizat că tot în acest an vor fi disponibile pe bursă produse noi, pentru că BVB nu înseamnă doar acțiuni ci și alte clase de instrumente, iar în acest sens a menționat lansarea de warrant-uri de către una dintre cele mai importante bănci din România: Raiffeisen Centrobank din Viena.

"Există și un alt motiv de bucurie pentru că una dintre cele mai importante bănci din România s-a decis să lanseze warrant-uri. Acesta este un instrument foarte interesant. Simt că uneori nu facem destul pentru a le explica oamenilor cât de bune pot fi aceste instrumente pentru investitori. Warrant-ul îți permite să investești o sumă mică de bani să obții un venit foarte bun, iar riscul este limitat. Există posibilitatea să pierzi această sumă mică de bani, mică în comparație cu prețul acțiunilor, deoarece un warrant este bazat pe acțiuni, dar nu trebuie să cumperi acțiuni, deci nu plătești prețul acțiunii, ci o fracțiune din acel preț. Așadar, asta e minunat că o bancă, una dintre cele mai importante instituții financiare din piață, Raiffeisen Centrobank din Viena, a decis să lanseze warrant-uri ce vor fi bazate pe acțiuni ale BVB", a explicat șeful Bursei de la București.

În opinia acestuia, toate aceste listări și lansări de noi instrumente și produse pe bursă arată "continuitate și coerență" și se vor reflecta în puterea financiară a BVB.
"Există multe instituții și investitori care privesc spre piața de capital din România și la noi, operatorul de piață, pentru că, bineînțeles, dacă vom merge mai departe, dacă vom obține și această promovare la statutul de piață emergentă, atunci bineînțeles toate aceste lucruri bune se vor întâmpla, se vor reflecta în puterea financiară a BVB, care ea însăși este o companie listată. Așadar cred că aceasta este noua normalitate, nu doar că avem un eveniment o dată la cinci ani ci că există o succesiune de astfel de evenimente. Și aceste warrant-uri care se bazează strict pe acțiunile BVB sunt un semn bun pentru interesul crescut față de piața de capital din România. Deci, privind la ceea ce facem noi acum, putem spune că suntem în stadiul în care construim un fel de autostradă financiară pentru banii care vor curge pe acest teritoriu de investiții, probabil mult mai repede decât alergăm noi acum", a mai spus Sobolewski.

Întrebat cum va arăta piața de capital în 2018, când România sărbătorește 100 de ani de la Marea Unire, șeful BVB a susținut că piețele de capital pot constitui un factor unificator pentru societăți.

"Nu este întâmplător faptul societățile dezvoltate au piețe de capital puternice deoarece acest lucru consolidează capitalul intelectual, educația financiară, conștientizarea. Într-un fel întărește democrația. Așadar, cred că va fi o schimbare fantastică pentru România dacă pentru această aniversare vom fi capabili să spunem că avem o bursă națională și o piață
națională de capital cu toate aceste valori. Nu este vorba doar de aceste fluxuri de capital ci și despre accentuarea culturii și conștientizării la nivel de țară. Este foarte important, în special în această Europă foarte competitivă să avem un astfel de numitor comun între oamenii care trăiesc, lucrează și colaborează pe un teritoriu. Deci, acestea este de fapt scopul. Vreau să spun că procesul a început deja, nu vorbesc despre ceva iluzoriu, un vis, că poate cândva se va întâmpla, ci că noi suntem deja în cursul acestui proces, iar în anul 2018, un an minunat, se poate ajunge la acest lucru (statutul de piață emergenta n.r.), pentru a face acest pas important în acest proces complex", a adăugat CEO al BVB, Lundwik Sobolewski.
În primul semestru din acest an, Bursa de Valori București (BVB) a păstrat un avans de aproape 11%, pe fondul unei luni iunie marcate de acordarea de dividende și de o serie de incertitudini politice, potrivit unui comunicat publicat marți pe site-ul bursei.

"BET, principalul indice al pieței, cel care măsoară evoluția celor mai lichide companii, a încheiat luna iunie la un nivel de 7.855 puncte, ceea ce corespunde unei creșteri de 10,87%. Un avans mult mai puternic a fost consemnat de indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET. La 10.226 de puncte, BET-TR a consemnat o creștere de 16,85% la finalul primului semestru. Sezonul dividendelor a marcat puternic luna iunie, iar cele mai mari randamente ale dividendelor acordate au depășit 18%", se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, în plin de sezon de acordare a dividendelor și în ciuda incertitudinilor interne care s-au reflectat pe piața de capital, valoarea medie zilnică a tranzacțiilor efectuate a crescut cu peste 30% și a ajuns la 9,68 milioane de euro la finalul primului semestru.

De asemenea, prima jumătate de an a fost marcată de listarea a doua companii. Pe 16 mai, au intrat la tranzacționare acțiunile DIGI Communications, simbol bursier (DIGI), important furnizor de servicii de telecomunicații din România și Ungaria, în urma finalizării cu succes a celei mai mari oferte publice inițiale (IPO) derulată de o companie privată pe piața de capital românească, de peste 944 milioane lei (207 milioane euro).

Acțiunile AAGES (Asociația pentru Aplicarea Generatoarelor Statice), simbol bursier AAG, companie care proiectează și fabrica instalații de încălzire prin inducție pentru o gamă largă de aplicații, au început tranzacționarea la Bursa de Valori București (BVB) pe 19 iunie, în urma unei oferte prin care acționarii au vândut 15% din companie pentru circa 5,5 de milioane de lei.

Capitalizarea companiilor românești a ajuns la 19,25 miliarde de euro la finalul lunii iunie, în timp ce capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate la BVB a depășit 37 de miliarde de euro.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza