Links Sitemap Business Linker Sitemap

Viitoarea plafonarea a dobânzilor va diminua veniturile băncilor din activitatea de creditare

651 afisari
Plafonarea dobânzilor va diminua veniturile băncilor din activitatea de creditare, astfel încât acestea nu îşi vor mai putea acoperi toate costurile aferente activităţii de creditare, iar din această perspectivă va fi nevoie de o revizuire a modelelor de afaceri, a declarat Angela Manolache, partener KPMG, citând un studiu realizat de companie pentru Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR).
"Un prim efect de bază va fi cel de limitare a costurilor de creditare ceea ce este de natură să aducă beneficii economice anumitor consumatori, în special celor cu contracte în derulare. În acelaşi timp, plafonarea dobânzilor va diminua veniturile băncilor din activitatea de creditare. Astfel încât acestea nu îşi vor mai putea acoperi toate costurile aferente activităţii de creditare aşa cum se desfăşoară ea în momentul de faţă, fiind vorba în principal despre costul finanţării, costul operaţional al băncilor şi costul riscului. Din această perspectivă va fi nevoie de o revizuire a modelelor de afaceri a băncilor atât prin prisma produselor de creditare pe care le vor mai putea oferi în noile condiţii, cât şi prin prisma segmentelor de clientelă care vor putea fi deservite în contextul unor dobânzi plafonate", a spus Angela Manolache, la o conferinţă de specialitate.

Potrivit acesteia, consumatorii ar putea să se confrunte cu o limitare a gamei de servicii financiare oferite de instituţiile de
credit. Astfel, unele instituţii de credit ar putea să nu mai prelungească, pentru anumiţi clienţi, produsele de tip revolving, cum sunt carduri de credit şi overdraft-uri sau ar putea să decidă să renunţe la acordarea de perioade de graţie la plata dobânzii pentru cardurile de credit sau la furnizarea de servicii conexe cu costuri zero.
De asemenea, anumite produse de creditare, precum creditele cu dobândă fixă pe o perioadă mai îndelungată de timp, ar putea fi retrase complet din oferta băncilor.
"Anumite bănci ar putea să renunţe complet la oferirea de credite pentru consumatori dacă nu vor putea să acopere costurile fixe aferente acestei activităţi", a spus Angela Manolache.

Potrivit acesteia, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea OG 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare vizează: limitarea costurilor plătibile conform contractului de către consumator, la de 2,5 ori dobânda legală pentru
creditele cu garanţii imobiliare şi la 18% pentru creditele de consum, respectiv a dobânzilor şi comisioanelor pe baza cărora se calculează dobânda anuală efectivă, precum şi a penalităţilor de întârziere, majorărilor sau a alte costuri care desemnează daunele - interese moratorii. De asemenea, propunerea mai vizează aplicarea inclusiv pentru contractele de credit pentru consumatori aflate în derulare.

Manolache a menţionat că această propunere legislativă are ca principală motivaţie protejarea consumatorilor de plata unor rate de dobândă efectivă excesive pentru creditele contractate de la profesionişti: instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare.

Acesta a precizat că studiul a fost efectuat de KPMG Advisory SRL, în luna februarie, la solicitarea Asociaţiei Române a Băncilor şi a Consiliului Patronatelor Bancare din România.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza