Links Sitemap Business Linker Sitemap

Romanii si-au sporit economiile din banci cu 3,1 miliarde lei, in iunie, de trei ori mai mult decat au investit in titluri de stat

396 afisari
Titlurile de stat Centenar in valoare de aproape 800 de milioane de lei vandute de stat populatiei in a doua jumatate a lunii iunie nu au afectat depozitele bancare. Dimpotriva, efectul a fost invers: romanii si-au sporit in aceeasi luna economiile din banci (in conturi curente si depozite la termen) cu o valoare importanta, de 3,1 miliarde lei, de trei ori mai mult decat au investit in titluri de stat.
Cresterea economiilor in iunie a fost cu mult peste nivelul din mai, cand avansul a fost de doar 0,9 miliarde lei, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Si firmele si-au sporit economiile in iunie cu 1,2 miliarde lei, o valoare aproapiata de cea din luna precedenta, asfel ca in total conturile populatiei si firmelor din banci s-au majorat cu 4,3 miliarde lei, la 295 miliarde lei in total.

In primele sase luni ale anului, populatia si-a sporit economiile in banci cu nu mai putin de 9,1 miliarde lei, in timp ce conturile firmelor au crescut cu numai 1 miliard de lei.
In total, asadar, conturile si depozitele bancare s-au majorat cu 10 miliarde lei in primul semestru din 2018.

Tara are bani, bancile au bani, dar nu dau suficiente credite.
Aceste statistici confirma ultima declaratie, din 4 iulie, a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu: “tara are acum bani, sa o spun pe intelesul tuturor!”

“Bancile au bani, dar din motive pe care le vom discuta, vom vedea de ce creditul creste dar nu suficient de rapid, de ce tara a ajuns la 27% intermediere bancara, una dintre cele mai scazute din Europa”, a adaugat Isarescu.

Statisticile BNR arata ca din cele 10 miliarde de lei economisite de populatie, in principal, in prima jumatate a anului, bancile si-au majorat soldul de credite cu 9,9 miliarde lei, ceea ce inseamna ca sporul de depozite a fost plasat integral in credite.
Bancile mai au insa la dispozitie depozite suplimentare ale populatiei de aproape 60 de miliarde de lei, peste nivelul soldului de credite, cu alte cuvinte au la dispozitie suficiente resurse pentru acordarea de imprumuturi persoanelor fizice si firmelor.

Mai ales ca bancile pot sa acorde chiar mai multe credite decat stocul de depozite detinut, avand in vedere ca doar o mica parte din depozite sunt retrase la termen de catre clienti, astfel ca ele pot fi folosite de banci pentru a imprumuta alti clienti.
De altfel, raportul credite/depozite din Romania, in continua scadere, la 77%, este cel mai mic din Europa, ceea ce arata potentialul mare de creditare al bancilor.

In iunie, insa, din cele 4,3 miliarde lei depozite in plus plasate in conturile bancare in principal de populatie (3,1 miliarde lei), mai putin de firme (1,2 miliarde lei), bancile au reusit sa-si majoreze soldul de imprumuturi cu numai 3 miliarde lei (1,2 miliarde pentru populatie si 1,8 miliarde finantari in plus pentru firme).

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza