Links Sitemap Business Linker Sitemap

România rămâne în topul creșterilor în liga burselor europene după primele patru luni

221 afisari
Interesul investitorilor pentru companiile listate la Bursa de Valori București a adus principalilor indici ai bursei un plus de 16% în primele patru luni din acest an, rata de creștere din România fiind dublă față de cea din Germania sau Franța, potrivit raportului lunar al BVB.
"România rămâne în topul creșterilor în liga burselor europene după primele patru luni. Rata de creștere de 16% din România este dublă în acest an față de cea din Germania, Franța sau media țărilor emergente incluse în indicele MSCI", a declarat Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori București (BVB).

Principalul indice al pieței de capital românești, BET, care reflectă evoluția celor mai lichide 12 companii, s-a apropiat în aprilie de nivelul de 8.300 de puncte. Cu 8.296,75 puncte realizate la finalul ședinței de tranzacționare de pe 24 aprilie, indicele BET a atins atunci cea mai mare valoare din primele patru luni ale acestui an.

La nivelul celor 12 companii incluse în BET, cele mai mari creșteri au fost în cazul Conpet (COTE) cu un avans al prețului acțiunilor de 61,8% și Nuclearelectrică (SNN), ale cărei acțiuni s-au apreciat cu 39%. Acțiunile emitentului BVB au avansat cu aproape 10% în perioada ianuarie-aprilie 2017.

De asemenea, valoarea medie zilnică de tranzacționare a fost cu 17% peste nivelul înregistrat în perioada ianuarie-aprilie 2016. Cele mai tranzacționate cinci companii pe piața principală în funcție de valoare au fost în primele patru luni din acest an: Banca Transilvania (534,5 milioane de lei), Fondul Proprietatea (382,3 milioane de lei), Romgaz (260,5 milioane de lei), OMV Petrom (234,1 milioane de lei) și BRD-Groupe Societe Generale (231,2 milioane de lei).

Potrivit raportului, valoarea de piață a companiilor românești listate la Bursa de Valori București a crescut în fiecare lună din acest an pentru ca în aprilie să se înregistreze cea mai mare valoare din primele patru luni ale anului 2017 pentru acest indicator. Astfel, pe 13 aprilie 2017, capitalizarea companiilor românești a atins un vârf de 19,44 miliarde euro, cea mai mare valoare din ultimele 20 de luni. Un nivel similar a fost înregistrat pe data de 7 august 2015.

"Companiile românești au câștigat la nivel de capitalizare bursieră peste 10 miliarde de lei (aproape 2,4 miliarde de euro) în primele patru luni ale anului 2017. În plus, vorbim de unele dintre cele mai mari valori din ultimele 20 de luni în ceea ce privește capitalizarea lor", a spus Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteazaFrequent changes in legislation and taxation, stuffy bureaucracy continue to represent major hurdles for investors in Romania. However, Austrian investors have positive expectations and continue to remain strongly committed to their development plans in this country.
In this context, Business Arena is proud to announce its annual event dedicated to Austrian investors. Business leaders, bankers and entrepreneurs will all get together to discuss and share their views on the latest economic trends and challenges at Business Arena's 2018 Austria - Romania Roundtable Business Conference and Awards.