Links Sitemap Business Linker Sitemap

Rata anuală a inflației în zona euro a fost de 2,1% în luna iulie 2018, in Romania a fost de 4,3%

274 afisari
Rata anuală a inflației în zona euro a fost de 2,1% în luna iulie 2018, in crestere usoară de la 2,0% în iunie, dar simtitor mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand a atins 1,3%. Inflația anuală la nivelul Uniunii Europene a fost de 2,2% în iulie 2018, in timp ce cu un an mai devreme, rata a fost 1,5%, conform datelor publicate de Eurostat, oficiul statistic al Uniunii Europene.

Cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în România (4,3%), Bulgaria (3,6%), Ungaria (3,4%) și Estonia (3,3%), in timp ce Grecia (0,8%), Danemarca (0,9%) si Irlanda (1%) au raportat cele mai scazute rate ale inflatiei.
Cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației din zona euro a provenit din cresterea pretului energiei (+0,89%), urmată de servicii (+0,64%), produse alimentare, alcool și tutun (+0,49%) și bunuri industriale neenergetice
(+0,12%). La nivel local, rata anuală a inflației şi-a stopat creşterea în luna iunie 2018, rămânând la nivelul de 5,4 la sută,
deasupra ţintei de inflaţie prognozata de Banca Nationala, stagnarea având loc în condiţiile în care accelerarea creşterii în termeni anuali a preţului combustibililor şi a preţurilor legumelor şi fructelor a fost compensată ca impact de scăderea dinamicii preţului produselor din tutun şi încetinirea ușoară a inflaţiei de bază. Prognoza Eurostat este in linie cu datele relevate de Institutul National de Statistica care a raportat in prima jumatate a lunii o inflatie de 4,3% pe luna iulie 2018.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza