Links Sitemap Business Linker Sitemap

Politicile fiscale duc la sprainâcălzirea economiei

255 afisari
România a intrat pe excedent de cerere din primul trimestru al anului 2016, iar a "arunca cărbuni pe foc" prin politici fiscale expansioniste începe să fie o problemă, a declarat miercuri Valentin Lazea, economist șef al Băncii Naționale a României (BNR), cu ocazia lansării "Raportului economic pentru România 2017".
"Între 2010 și 2015 exista în România un deficit de cerere, ceea ce înseamnă că în perioada respectivă politici fiscale sau monetare expansioniste ar fi fost justificate. Când ai un deficit de cerere poți îți permiți relaxări fiscale și/sau monetare. Începând cu trimestrul I al anului trecut am intrat pe un excedent de cerere, deci avem un output pozitiv, moment din care nu se mai justifică a arunca cărbuni pe foc. Deci politic fiscale expansioniste când ai exces de cerere nu fac decât să îți întețească vâlvătaia focului exact când nu trebuie", a spus Lazea.

Potrivit acestuia, politicile trebuie să fie contraciclice.

"Cum s-a ajuns de la deficit de cerere la excedent de cerere? Prin faptul că PIB-ul a crescut ani la rând mai repede decât PIB-ul potențial. O creștere normală care să nu afecteze este undeva în jur de 3% pe an. Acesta este potențialul la actuala dotare cu factori. Acest PIB potențial poate fi crescut prin măsuri de reformă structurală. Faptul că noi creșteam peste PIB potențial era OK când era deficit de cerere, dar acum prin faptul că noi creștem peste potențial când deja avem excedent de cerere începe să fie o problemă pentru că mai devreme sau mai târziu va duce la presiuni inflaționiste și la altfel de presiuni asupra datoriei publice și a finanțării ei", a mai arătat economistul BNR.

Reprezentanța Comisiei Europene în România organizează miercuri o conferință de lansare a "Raportului economic pentru România 2017".

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza