Links Sitemap Business Linker Sitemap

Mark Carney, guvernatorul băncii centrale din Marea Britanie, spune că bitcoin a eșuat să se impună ca o monedă tradițională

494 afisari
Mark Carney, guvernatorul băncii centrale din Marea Britanie, spune că bitcoin a eșuat să se impună ca o monedă tradițională, nefiind nici depozit de valoare și nici mijloc de schimb. “A cam eșuat până în prezent … în privința aspectelor tradiționale ale banilor” a spus Carney în replică la întrebările jurnaliștilor cu ocazia unei vizite la universitatea Regent’s University London, unde a ținut un discurs studenților. Șeful Băncii Angliei a adăugat că bitcoin “se mișcă haotic”, astfel că nu poate fi considerat depozit de valoare. În plus, nimeni nu utilizează criptomoneda ca instrument de schimb, a precizat el, citat de Reuters.

Cu toate acestea, tehnologia blockchain din spatele bitcoin s-ar putea dovedi utilă pentru a verifica tranzacțiile financiare într-un mod descentralizat, a mai spus Carney. Poziția guvernatorului Băncii Angliei cu privire la bitcoin și celelalte monede virtuale nu este singulară. Recent, șeful Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a comparat criptomonedele cu schemele Ponzi, în timp ce economistul francez Benoit Coeure, membru în Comitetul Executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că bitcoin este în mod clar o bulă și a avertizat investitorii că nu vor putea folosi moneda virtuală ca mijloc oficial de plată. BNR a avertizat și ea, pentru a doua oară în ultimii trei ani, asupra riscurilor generate de volatilitatea ridicată a criptomonedelor, pe care le-a clasificat active speculative. Unul dintre cele mai citate comentarii cu privire la monedele virtuale este cel lui Jamie Dimon, șeful celei mai mari băncii din SUA. Potrivit acestuia, ascensiunea rapidă a bitcoin poate fi comparată cu criza lalelelor din Olanda, iar investitorii în moneda digitală vor avea o soartă similară comercianților de bulbi din secolul XVII. Șeful JP Morgan Chase a făcut remarcile în septembrie anul trecut, când bitcoin se tranzacționa în jurul prețului de 4.000 dolari pe unitate. Tot atunci, Dimon a estimat că bitcoin ar putea urca și până la 20.000 de dolari înainte să se prăbușească, scenariu care s-a materializat parțial la începutul acestui an. Bitcoin a pierdut circa o treime din valoare în prima lună din 2018, coborând abrupt de la maxim istoric de aproximativ 19.800 dolari pe unitate atins la finele anului trecut, după admiterea la tranzacționare a primelor contracte futures pentru moneda virtuală pe bursele Cboe și CME. Declinul a continuat și în prima jumătate a lunii februarie, până la un minim de 6.000 dolari, după care bitcoin și-a revenit parțial și a urcat din nou peste pragul de 11.000 dolari. Miercuri seara, criptomoneda se tranzacționa în jurul valorii de 10.600 dolari pe unitate, cu 9,8% sub prețul de 11.712 dolari la care a închis ieri, potrivit datelor CoinDesk.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza