Links Sitemap Business Linker Sitemap

Mario Draghi cere guvernelor din zona euro să adopte măsuri de stimulare a economiei și de reducere a șomajului

532 afisari
Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat că guvernele din zona euro trebuie să acționeze pentru a opri creșterea nemulțumirilor opiniei publice, acesta fiind cel mai recent avertisment către politicieni că BCE nu poate singură să susțină redresarea regiunii.
"Europenii cer instituțiilor noastre să aducă beneficii tangibile în viețile lor de zi cu zi. Sunt necesare acțiuni din partea guvernelor pentru a stimula creșterea, pentru a reduce șomajul și pentru a mobiliza persoanele fizice, în timp ce oferă protecție categoriei celei mai vulnerabile", a declarat Mario Draghi, în timpul audierii în Parlamentul European.

În ultimele luni, șeful BCE și-a intensificat solicitările către politicieni pentru majorarea cheltuielilor care să stimuleze creșterea, dar și pentru reformarea economiilor, după ce BCE a lansat programul de achiziționare de active în vederea combaterii deflației. După 18 luni consecutive de achiziții de obligațiuni guvernamentale în ideea de a stimula economia și a crește inflația, BCE a ajuns să dețină obligațiuni în valoare de 1.000 de miliarde de euro, dar, cu toate acestea, prețurile înregistrează o creștere de doar 0,2%, mult sub ținta de 2% avută în vedere de BCE.

"Ratele scăzute ale dobânzilor sunt un simptom al situației economice inferioare. Alți actori politici trebuie să-și aducă aportul, adoptând politici fiscale și structurale care să contribuie la o redresare susținută și la majorarea potențialului de creștere al zonei euro", a declarat președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.
Acesta a adăugat: "Extinderea sentimentelor de nesiguranță, inclusiv nesiguranță economică, rămâne o temere majoră. Nu putem pur și simplu să așteptăm vremuri mai bune: trebuie să ne reînnoim eforturile pentru a ne asigura că Uniunea economică și monetară oferă protecție și prosperitate. BCE își va îndeplini obligațiile sale".

Economia zonei euro a rezistat bine în fața incertitudinilor globale, cum ar fi votul Marii Britanii de a ieși din UE (Brexit), chiar dacă perspectivele privind cererea externă s-au înrăutățit, a explicat Draghi.
Acesta a avertizat asupra amânării procedurilor pentru Brexit, apreciind că șocul inițial a fost depășit, dar că încă există riscuri economice.
"Este destul de clar: cu cât se prelungesc incertitudinile privind rezultatele finale, cu atât mai relevante vor fi consecințele. Destinul Marii Britanii influențează economia zonei euro", a afirmat oficialul BCE.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza