Links Sitemap Business Linker Sitemap

ŠKODA AUTO a raportat o marjă de rentabilitate de peste 6% în 2021

615 afisari
ŠKODA AUTO și-a crescut veniturile în ultimul an financiar în comparație cu 2020, în ciuda pandemiei și a crizei de semiconductoare. Grupul ŠKODA AUTO și-a crescut veniturile la 17,7 miliarde de euro (2020: 17,1 miliarde de euro; +3,9%). Profitul operațional a scăzut considerabil față de anul anterior, la 1,08 miliarde de euro (2020: 756 miliarde de euro; +43,2%). Marja de rentabilitate își revine la 6,1%, mult peste anul precedent.
Compania anticipează dificultăți considerabile, având în vedere incertitudinile cauzate de războiul din Ucraina și dificultățile de livrare asociate. Astfel, ŠKODA AUTO își menține în continuare Programul de eficientizare.
Compania a înregistrat un profit operațional de peste 1 miliard de euro (1,08 miliarde de euro) în 2021, în ciuda pandemiei și a crizei de semiconductoare. O parte semnificativă a acestui rezultat bun se datorează performanțelor excelente din prima jumătate a anului. Veniturile au însumat în anul financiar trecut 17,7 miliarde de euro (+3,9%), iar marja de rentabilitate a fost de 6,1%, adică mult mai mare decât anul trecut. Compania și-a crescut, de asemenea, cashflow-ul net cu 160%, la 554 de milioane de euro. Prima jumătate a anului a decurs excelent, dar apoi producția a fost redusă din cauza crizei internaționale de microcipuri. Datorită managementului țintit al vânzărilor, optimizării mix-ului producției și a vânzării mai multor autoturisme cu dotări de valoare mai mare, veniturile anului 2021 au depășit rezultatele anului precedent, în ciuda numărului mai mic de automobile livrate. Managementul strict al costurilor a condus, de asemenea, la stabilizarea rezultatelor în trimestrul 4.
Președintele ŠKODA AUTO, Thomas Schäfer a explicat: ”ŠKODA AUTO a demonstrat un nivel foarte ridicat de flexibilitate și rezistență în anul financiar trecut. Business-ul nostru este robust, iar aceasta se reflectă și in cifrele financiare principale, ce au cunoscut o evoluție pozitivă comparativ cu anul anterior. Efortul extraordinar al echipei celor 43.000 de membri ai familie ŠKODA ne-a permis să livrăm 878.200 de autoturisme la clienții noștri din întreaga lume. Modelul nostru 100% electric ENYAQ iV ne-a depășit considerabil așteptările, livrările sale ridicându-se la 45.000 de unități. Construim pe baza acestui avânt puternic cu noi modele, inclusiv cu emoționalul nostru ENYAQ COUPÉ iV, cu KAROQ facelift și sportiva FABIA MONTE CARLO. Dar totodată ne confruntăm cu mari incertitudini, cauzate de războiul din Ucraina. Analizăm continuu impactul asupra activității noastre.”
Christian Schenk, Membru al Consiliului de Administrație ŠKODA AUTO, responsabil pentru Finanțe și IT a adăugat: ”2021 a fost un an financiar ce ne-a impus provocări extraordinar de mari. Am abordat situația cu calm și nu ne-am abătut de la filozofia noastră Simply Clever. Astfel am reușit să ne creștem profitul operațional comparativ cu anul precedent, la peste 1 miliard de euro, grație performanțelor asigurate de echipa noastră unită. Veniturile au cunoscut, de asemenea, o evoluție pozitivă, în ciuda cifrei reduse a vânzărilor, cifre cauzate de restricțiile impuse producției de crizele din aprovizionare. Am reușit să ne creștem veniturile la 17,7 miliarde de euro, optimizând mix-ul vânzărilor, chiar dacă am fost nevoiți să ne suspendăm temporar producția din cauză că anumite componente nu au fost parțial disponibile în a doua jumătate a anului. Ne-am crescut totodată și profitabilitatea, datorită managementului coerent al costurilor și al eficienței. În 2022, ne vom concentra în principal asupra a ceea ce a demonstrat deja că dă roade: programul de eficientizare și managementul de criză, cu scopul de a ne securiza business-ul cât mai bine posibil în aceste vremuri dificile.”
Karsten Schnake, Membru al Consiliului de Administrație ŠKODA AUTO, responsabil pentru Achiziții, explică: ”Situația dificilă a aprovizionării cu semiconductoare ne-a estompat creșterea anul trecut. Dar datorită deciziei prompte de a produce deja automobile nefinalizate, pe care le vom finaliza ulterior, am reușit să ne stabilizăm rezultatele. Mulțumesc echipei de criză care se ocupă de situația semiconductoarelor pentru eforturile incredibile depuse de toți membrii. Acum ne putem uita înainte cu optimism prudent și ne putem aștepta la o îmbunătățire semnificativă a livrărilor de semiconductoare începând cu a doua jumătate a anului în curs.”
Managementul coerent al costurilor și investiții anuale de două miliarde de euro
Producătorul auto ceh își va urmări cu coerență programul de eficientizare NEXT LEVEL EFFICIENCY, cu scopul de a-și spori și anul acesta eficiența. Totodată, în anii ce vor veni, compania va investi anual două miliarde de euro. Investițiile se vor concentra asupra continuării electrificării gamei de autoturisme și a respectării noilor normele de poluare. Pentru restul anului, ŠKODA AUTO anticipează că situația aprovizionării cu semiconductoare se va îmbunătăți începând cu a doua jumătate a anului. De asemenea, producătorul ceh de automobile se așteaptă din partea războiului din Ucraina la un impact semnificativ asupra business-ului său operațional.
Citeşte mai multe despre: Skoda

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza