Links Sitemap Business Linker Sitemap

Isărescu: Rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută merg spre 2%

261 afisari
Reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit reprezintă o îndreptare spre normalitate, iar cel mai bine ar fi o reducere a nivelului la 2%, însă aceasta ar genera probleme de interpretare, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.
"Ne îndreptăm spre normalitate. Normalitate înseamnă în jur de 2%. Suntem țară membră a Uniunii Europene, iar Banca Centrală a României este membră în sistemul european al băncilor centrale. Este normal să mergem într-acolo....Și pentru o mai bună înțelegere pentru că am văzut câte confuzii sunt legate de aceste măsuri fac următoarele precizări: noi nu dăm bani băncilor și nu le finanțăm", a spus Mugur Isărescu.

Acesta a explicat că majorarea rezervei minime obligatorii a fost o măsură de politică monetară restrictivă având ca scop descurajarea creditului în valută. În acest sens, coborârea de la 40% la 2% înseamnă diminuarea unei restricții. În prezent, creditul în valută este în scădere, dar acesta este necesar pentru firmele care derulează operațiuni în valută, exportatori și importatori.

"Nu dăm bani băncilor, nu le alimentăm. Nici nu trebuie să ne dea socoteală ce fac cu banii, cum văd că se înfiripă discuția prin România. Sunt banii lor. Sunt depozitele lor. Noi le-am ținut în rezervă, e adevărat, și din considerente anticriză", a subliniat guvernatorul BNR.

De asemenea, Isărescu susține ă BNR ar putea reduce chiar la 2% rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută, dar se teme de interpretarea cifrelor.

"Dacă scrieți ce spun mai fac o declarație riscantă. Cel mai bine ar fi să ne ducem direct la 2%. Știți de ce nu o facem? Pentru că ar însemna să scadă rezerva foarte mult și nu știu cum o s-o citească câțiva, ca să zic așa, inclusiv pe plan extern", a adăugat oficialul BNR.

Prin decizia luată vineri de către CA al BNR privind reducerea cu două puncte procentuale a ratei rezervei minime obligatorii la valută băncile ar putea primi înapoi o sumă între 500 și 600 de milioane de euro.

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, vineri, menținerea dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an și reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 8% de la 10%, începând cu perioada de aplicare 24 mai — 23 iunie 2017, se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menține la nivelul de 8%.

De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar. Dobânda de politică monetară este nemodificată din luna mai a anului 2015.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza