Links Sitemap Business Linker Sitemap

George Maior: Serviciile române de informații au reușit să se impună la nivel global

354 afisari
Ambasadorul României în SUA, George Maior, fost director al Serviciului Român de Informații, "suntem un stat cu puternice valențe transatlantice" si consideră că decorarea sa și a lui Florian Coldea de către Agenția Americană de Informații evidențiază modul în care serviciile române de informații au reușit să se impună la nivel global.
"În domeniul informațiilor putem juca la nivel global. Ați văzut, poate, și acest lucru este relevant, cred, ca o expresie simbolică pentru România, faptul că au fost decorați foștii directori a Serviciului chiar în aceste săptămâni de șefii Agenției Americane de Informații. Acest lucru spune mult nu pentru domniile lor, ci pentru felul în care serviciile române de informații au reușit să se impună (...) inclusiv la nivel global în această relație", a spus Maior la Digi 24.

În context, ambasadorul României în SUA a evidențiat atuurile care "fac din România unul din principalii pivoți ai Alianței Nord-Atlantice" în regiunea Mării Negre. El a amintit "gradul de implicare în domeniul securității și în domeniul militar, rezultatele noastre în promovarea unei idei de democrație într-o zonă destul de volatilă din acest punct de vedere", "participarea noastră în Afganistan în teatre de operații importante din punct de vedere al securității", "felul în care producem până la urmă un export de stabilitate în zona Balcanilor sau dincolo de frontierele noastre estice în țări care vor să parcurgă anumite etape de integrare către orbite mai democratice, să spunem UE sau NATO".

"Sunt mai multe aspecte, opinia publică românească favorabilă constant istoric în ceea privește relația cu partenerul american, ceea ce creează un fundament serios și de psihologie colectivă în raporturile cu asemenea țară. Gradul nostru de implicare în domeniul securității și în domeniul militar, rezultatele noastre în promovarea unei idei de democrație într-o zonă destul de volatilă din acest punct de vedere. Uitați-vă doar la anumiți vecini. (...) Apoi mergând pe stratul militar, participarea noastră în Afganistan în teatre de operații importante din punct de vedere al securității fac din noi un element atractiv", a adăugat diplomatul.

În opinia lui Maior, "toate aceste lucruri sunt extrem de apreciate de partenerul american în ceea ce privește rolul regional serios al României, de data aceasta fără să iei o metaforă, în relația transatlantică".

"Suntem un stat cu puternice valențe transatlantice. Ăsta este și mesajul pe care l-a dus foarte clar și inteligent președintele Iohannis în contextul vizitei efectuate în SUA. Suntem un membru activ al Uniunii Europene, promovăm această relație care este vitală pentru ordinea democratică globală UE-SUA și cred că în acest context, și mai ales având în vedere și provocarea generată de Brexit, rolul nostru strategic va crește și în Uniunea Europeană, inclusiv în raport de comunicarea cu Statele Unite. Deci avem un teren de oportunități majore. Să le jucăm inteligent și bineînțeles cu resurse alocate serios de administrația românească în acest sens", a mai spus Maior.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteazaFrequent changes in legislation and taxation, stuffy bureaucracy continue to represent major hurdles for investors in Romania. However, Austrian investors have positive expectations and continue to remain strongly committed to their development plans in this country.
In this context, Business Arena is proud to announce its annual event dedicated to Austrian investors. Business leaders, bankers and entrepreneurs will all get together to discuss and share their views on the latest economic trends and challenges at Business Arena's 2018 Austria - Romania Roundtable Business Conference and Awards.