Links Sitemap Business Linker Sitemap

Generatia Y are un impact semnificativ asupra retailului modern

3811 afisari
In urma aplicarii setului de cercetari Retail Metrics, DTZ Echinox a constatat ca, odata cu maturizarea generatiei Y, generatia nascuta intre anii 1981 si 1987, practic prima generatie care a crescut cu precursorul retailului modern, consignatia, o generatie care a beneficiat din plin de progresul tehnologiei si care s-a orientat in principal pe profesii din industria IT si domeniul bancar, comportamentul general fata de retail s-a schimbat.
Absorbtia in clasa populatiei active a generatiei Y are un impact semnificativ asupra retailului modern in general si implicit asupra dinamicii centrelor comerciale si cel mai bine se reflecta in cresterea frecventei medii de vizitare a centrelor comerciale pe cap de locuitor. Practic este efectul comportamentului consumatorului din generatia Y, care devine un jucator important pentru retail si nu neaparat datorita unei cresteri a disponibilului financiar. Acesti consumatori au tendinta sa integreze “mall-ul” in toate aspectele activitatii sociale si familiale. Drept urmare, incepand cu 2012 am constatat revenirea pe crestere a frecventei generale de vizitare, o tendinta inversa fata de perioada 2009-2011, cand aceasta frecventa scazuse considerabil fata de nivelurile din perioada 2007-2008.
Pe ansamblu, la nivel macro, piata de retail s-a stabilizat, in contextul in care numarul de noi centre comerciale inaugurate a scazut in ultimii ani (cinci deschideri in 2013, trei asteptate in 2014). Desi frecventa de vizitare e in crestere, efectul benefic al acestui factor este anulat de scaderea cosului mediu de cumparaturi, iar piata se mentine constanta, diferentele fiind generate de specificul zonelor de acoperire.
Pentru centrele comerciale administrate de DTZ Echinox, luna decembrie a confirmat aceasta tendinta. Shopping City Suceava a avut o crestere a traficului de 18,3% comparativ cu aceeasi luna din 2012 si a continuat evolutia  inregistrata pe tot parcursul anului. In Iasi, Centrul Comercial Felicia a inregistrat o crestere de 6,72%, iar Shopping City Sibiu un nivel de 7,3%. In Sibiu, cresterea traficului a fost determinata si de deschiderea Decathlon in timp ce Felicia Iasi si-a consolidat pozitia de centru comercial de convenienta. Nivelul traficului in Uvertura Mall Botosani a depasit cu peste 80% media anuala de trafic, acesta fiind prima luna decembrie de la deschiderea centrului comercial.
“Cresterea traficului a fost mereu responsabilitatea numarul 1 a oricarui property manager, convertirea acestuia in vanzari fiind deja o responsabilitate impartita cu retailer-ii parteneri. Din acest motiv cresterile de trafic inregistrate ne dau incredere ca exista potential de imbunatatire a rezultatelor, atat pentru proprietarii de centre comerciale, cat si pentru retaileri”, Sebastian Mahu, Head of Property Management Department, DTZ Echinox.
Stocul total de spatii comerciale moderne a ajuns la finalul anului trecut la 1,7 milioane mp, in 2013 fiind livrati 118,000 mp de retail prin deschiderile Uvertura Mall in Botosani (15,000 mp), Coral in Constanta (7,500 mp), Afi Palace in Ploiesti (29,000 mp), Promenada Mall in Bucuresti (35,000 mp) si Galati Shopping City (28,000 mp).
Retail Metrics este un produs DTZ Echinox menit sa ofere proprietarilor de centre comerciale un suport informational solid pentru o gama variata de decizii, atat cele de zi cu zi cat si cele strategice pe orizonturi de 5-10 ani. La baza, Retail Metrics reprezinta o serie de instrumente de cercetare care exploreaza comportamentul consumatorului, dinamica pietei, dar si pozitionarea centrului comercial in zona sa de acoperire.
Coroborand rezultatele studiului Retail METRICS cu experienta pe care o detine in toate sectoarele din retail (consultanta pentru dezvoltare, evaluare, property management, project management si brokeraj), DTZ Echinox pune la dispozitia proprietarilor un set de actiuni si recomandari efective menite sa optimizeze toate ariile critice ale unei proprietati, de la valoarea proprietatii, marketing, gradul de ocupare, mix de chiriasi pana la pozitionare sau strategie pe termen lung.
DTZ Echinox administreaza in prezent un portofoliu de 160,000 mp de proiecte de retail, printre care centrul comercial Cocor, Shopping City Sibiu si Shopping City Suceava, in proprietatea Argo Real Estate, Felicia Shopping Center din Iasi, in proprietatea CBRE Global Investors si Uvertura Mall din Botosani aflata in proprietatea Moldova Universal.
Citeşte mai multe despre: DTZ Echinox, Retail Metrics

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza