Links Sitemap Business Linker Sitemap

Florin Georgescu: Cresterea nesustenabilă a salariilor nu inseamna cresterea puteri de cumparare

577 afisari
Continuarea de o manieră nesustenabilă în ceea ce priveşte raportul cerere - ofertă ar putea duce la o situaţie care să necesite ajustări sau corecţii economice foarte dureroase, a declarat prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Florin Georgescu, la şedinţa organizată de Comisia economică, industrii şi servicii a Senatului.
"Dacă se continuă de o manieră nesustenabilă în ceea ce priveşte raportul cerere - ofertă se poate ajunge, nu la o situaţie ca în 2008, dar la o situaţie care să necesite apoi nişte ajustări, nişte corecţii economice foarte dureroase şi care pot fi distribuite în raport cu orientarea politică a celor care operează acele ajustări de o manieră care să tensioneze şi mai mult relaţiile din societate. Ceea ce nu este de dorit. Atunci, traducerea noastră se referă la următoarea situaţie, anume: sunt trei obiective care se doresc a fi realizate concomitent, după părerea mea cam de toată lumea, dar care nu pot fi aplicate în acelaşi timp. Ceva trebuie sacrificat. Aşa numita trinitate imposibilă care e şi în domeniul monetar şi în cel fiscal", a spus Georgescu.

Potrivit acestuia, un prim lucru ar fi creşterea puterii de cumpărare, pe care şi-l doreşte societatea.

"Se doreşte din partea societăţii, pe bună dreptate, pentru că oamenii se uită după 30 de ani spre Vest, spre standardele de viaţă şi de servicii sociale din Vest, se doreşte creşterea puterii de cumpărare, echilibrat pe segmente sociale şi îmbunătăţirea infrastructurii fizice şi sociale a ţării. Asta vor cetăţenii şi vedem discuţiile din spaţiul public", a menţionat el.

Un doilea obiectiv presupune menţinerea ţintei de deficit de 3% din PIB, iar al treilea presupune să nu se apeleze la pârghia redistribuirii în cadrul economiei, pentru că aceasta nu poate fi activată din cauza lipsei de informaţii cu privire la avere sau venit şi nici nu există mecanismele fiscale legale pentru a putea amenda, îmbunătăţi echilibrul economic şi social, mecanisme care funcţionează şi care au la bază informaţii specifice.

"După părerea mea, aceste trei obiective se impune a fi armonizate în sensul de a fi aplicate cu înţelepciune pentru că, altfel, trebuie să sacrifici unul dintre ele. Dacă vrei creşterea puterii de cumpărare şi îmbunătăţirea serviciilor publice fără redistribuire bazată pe informaţii, sacrifici 3% şi derapezi şi vin ajustări dure. Dacă vrei să ţii şi 3% şi lipsă de redistribuire, sacrifici creşterea puterii de cumpărare şi îmbunătăţirea infrastructurii şi vezi cum explici oamenilor acest blocaj decizional. Dacă vrei să rezolvi creşterea puterii de cumpărare, îmbunătăţirea serviciilor şi menţinerea în 3%, vezi cum stai cu averea şi venitul din societate după 30 de ani de reforme şi transformări pe care tot oamenii ăştia le-au suportat şi vezi ce măsuri se impun când pui pe un perete aşa de mare ca aici, la Parlament, toate datele, pe surse de venituri, pe categorii de cetăţeni, pe proprietăţi şi aşa mai departe. Altfel facem politică fiscală, cum se cheamă, în orb", a explicat Florin Georgescu.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza