Links Sitemap Business Linker Sitemap

Florin Georgescu, BNR: Analizele economice recente arată necesitatea accelerării pe baze sustenabile a creditării firmelor

345 afisari
Analizele economice recente arată necesitatea accelerării pe baze sustenabile a creditării firmelor, în condiţiile în care accesul la finanţare are un impact important asupra activităţii economice generale, a declarat, miercuri, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Florin Georgescu, la "Summer Banking Academy".
"Este bine cunoscut faptul că activitatea de creditare reprezintă un factor important al creşterii economice şi principalul obiectiv al băncilor. Din analizele economice recente rezultă necesitatea accelerării pe baze sustenabile a creditării firmelor. Aceasta deoarece accesul la finanţare are un impact important asupra activităţii economice generale. Majoritatea companiilor au nevoie de creditare, însă într-o anumită proporţie unele mai mult, altele mai puţin, în raport cu gradul de capitalizare, pentru a-şi pune în mişcare mecanismele şi procesele interne", a spus Florin Georgescu.

Prim-viceguvernatorul BNR a subliniat faptul că unele firme au nevoie de credit pentru a face faţă decalajului dintre plăţi şi încasări. "Uneori, dacă un agent economic nu are acces la creditare întreg ciclu al activităţii economice se poate opri", a subliniat Georgescu.

Oficialul BNR a adăugat că băncile trebuie să facă faţă noilor cerinţe de reglementare, iar printre acestea se numără şi propunerea Comisiei Europene din luna martie a anului curent privind pachetul legislativ care vizează accelerarea reducerii volumului creditelor neperformante din sectorul bancar, ce are în vedere, printre altele, încurajarea dezvoltării pieţelor secundare pentru credite neperformante.

De asemenea, Florin Georgescu a declarat că referitor la educaţia financiară, se constată că IMM-urile reprezintă categoria dominantă de firme în cadrul economiei europene şi nu numai. În zona euro acest tip de companii reprezintă 98% din numărul total de firme, angajând 75% din resursa umană activă şi generând circa 60% din valoarea adăugată brută a regiunii.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza