Links Sitemap Business Linker Sitemap

Expertii sustin ca proiectul minier de la Rosia Montana reprezinta singura solutie pentru reabilitarea patrimoniului zonei

3129 afisari
Proiectul minier Rosia Montana reprezinta singura solutie concreta de reabilitare si restaurare a patrimoniului zonei, prin intermediul investitiilor financiare propuse de catre compania Rosia Montana Gold Corporation, potrivit Grupului Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Rosia Montana (GIMPCRM).
Totodata, Grupul de experti considera ca planurile alternative de dezvoltare a Rosiei Montane, care pornesc de la premisa conservarii in situ, iar apoi a punerii in circuit a tuturor vestigiilor de patrimoniu contin, in marea lor majoritate, doar declaratii generoase, fara a avea insa un fundament realist de implementare.
Timp de sase luni, expertii Grupului au organizat o serie de intalniri de lucru dedicate patrimoniului arheologic si istoric, patrimoniului arhitectural, precum si subiectelor legate de comunitatea locala, patrimoniul etnografic si amenajarea muzeistica. In urma acestor dezbateri, GIMPCRM a transmis companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) o serie de concluzii si recomandari referitoare la proiectul minier si impactul sau asupra patrimoniului din zona. 
“Am asteptat cu foarte mult interes concluziile expertilor Grupului, carora le multumim pentru initiativa de a se implica in problema patrimoniului de la Rosia Montana, un subiect cu foarte multa incarcatura emotionala. Opiniile lor confirma faptul ca acest proiect a fost gandit cu responsabilitate si ca propune solutii corecte pentru reabilitarea patrimoniului. Vom analiza cu atentie recomandarile primite, asa cum am facut ori de cate ori experti din diferite domenii preocupati de proiectul minier Rosia Montana ne-au adresat recomandarile lor, si vom lua masurile necesare, acolo unde se impun”, a declarat Dragos Tanase, director general al RMGC.
La randul sau, Razvan Theodorescu, membru al Grupului pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural de la Rosia Montana, a declarat: “Cazul Rosia Montana trebuie tratat cu foarte multa responsabilitate, dar fara prejudecati si fara subiectivism exagerat. Pâna acum, prin argumente emotionale si punerea în circulatie a unor informatii false, s-a încercat acreditarea ideii ca principalul pericol la adresa patrimoniului vine din partea proiectului minier, ignorându-se atât preocuparile RMGC de a investi masiv în salvarea si restaurarea acestuia, cât si starea avansata de degradare în care se gasea deja acesta la momentul în care RMGC si-a anuntat intentia de a desfasura activitati în zona. Pe lânga acestea, din partea organizatiilor si persoanelor care s-au pronuntat pentru interzicerea activitatilor industriale nu a venit nicio propunere constructiva reala de dezvoltare alternativa sau o initiativa de compromis rezonabil. Am analizat cu mare atentie întreg proiectul minier, am schimbat opinii cu o serie de experti si ceea ce avem de facut nu este sa alegem între punerea în valoare a patrimoniului cultural si dezvoltarea industriala, ci sa gasim cea mai buna metoda prin care dezvoltarea industriala poate asigura protejarea patrimoniului. Proiectul minier propune o solutie foarte viabila, care sigur ca trebuie atent monitorizata, dar important este ca permite salvarea unei mosteniri culturale foarte importante pentru Apuseni si pentru România”.
Asa cum reiese din datele si informatiile prezentate în raportul GIMPCRM, Rosia Montana nu indeplineste criteriile si standardele prevazute de regulamentul UNESCO. Chiar si sub protectie UNESCO, in absenta unui program masiv de investitii, pe care nici UNESCO, nici fondurile publice nu il pot asigura, patrimoniul din Rosia Montana nu poate fi salvat. “Starea de degradare si vandalizarea constanta la care sunt supuse o parte din obiectivele de patrimoniu din România, aflate în lista UNESCO, arata ca protectia acestui for, în lipsa unui program national coerent de protejare a patrimoniului, nu este o solutie viabila”, se arata în concluziile expertilor. “Apelul la inscrierea Rosiei Montane în lista tentativa a Romaniei la UNESCO nu este decat o incercare de a stopa artificial un proiect industrial. Tehnic vorbind, si in cazul in care ar avea loc, in fapt o asemenea includere nu ar aduce, deocamdata si in viitorul mediu, nicio schimbare fizica in starea deplorabila a unora dintre monumentele locale. Pe termen mediu si lung, înseamna, de fapt, a arunca problema intr-un viitor la fel de lipsit de resurse financiare. Protectia UNESCO, de pilda, nu salveaza deloc de la ruina si pieire localitati precum St.Louis, Senegal, cu un patrimoniu semnificativ mai consistent decat Rosia Montana. Starea deplorabila a celorlalte situri miniere din Romania, asa cum sunt acelea de la Brad, Bucium, Almasul Mare, la fel de relevante pentru istoria mineritului în Dacia romana ca si cel de la Rosia Montana, demonstreaza adevarata atitudine fata de obiectivele de patrimoniu, atunci când acestea nu sunt asociate cu altfel de interese”.
GIMPCRM afirma in concluziile preliminare adresate RMGC ca are intentia de a se implica, pe langa echipele de arheologi desemnate, in continuarea lucrarilor de salvare arheologica si pe perioada constructiei si exploatarii, pentru a preîntâmpina eventuala pierdere a unor vestigii arheologice care ar mai putea fi descoperite, odata cu inceperea lucrarilor industriale de anvergura. De asemenea, GIMPCRM solicita sa fie informat în detaliu cu privire la masurarea impactului pe care activitatile industriale il au asupra cladirilor monument istoric din zona protejata.
In finalul documentului transmis, GIMPCRM recomanda autoritatilor competente sa urgenteze procesul de decizie cu privire la implementarea proiectului minier propus de RMGC. “Prelungirea starii de incertitudine, absenta investitiilor în patrimoniu, precum si starea avansata de degradare în care se afla acesta nu fac decât sa ne apropie cu pasi repezi de momentul în care situatia dezastruoasa a celor mai multe obiective de patrimoniu va capata o turnura ireversibila. GIMPCRM atrage atentia ca absenta unor politici nationale coerente în domeniu, a mijloacelor de aplicare a prevederilor legilor existente, face ca situatia din Rosia Montana sa fie ilustrativa pentru starea patrimoniului national”, subliniaza specialistii in patrimoniu.

Principalele recomandari formulate de GIMPCRM:
- Referitor la cladirile monument istoric aflate în proprietatea companiei, Grupul a recomandat restaurarea lor integrala si revitalizarea centrului istoric al localitatii.
- Asigurarea de catre RMGC, în noile amplasamente unde au fost sau vor fi relocati locuitori din Rosia Montana, a tuturor conditiilor necesare pentru pastrarea identitatii culturale, inclusiv prin construirea unor lacasuri de cult corespunzatoare (conform principiului ca biserica îsi urmeaza comunitatea).
- GIMPCRM recomanda intensificarea eforturilor în vederea definitivarii proiectului de idei pentru punerea în opera a muzeului mineritului, propus de catre RMGC, precum si definitivarea proiectului de restaurare a monumentului funerar de la Taul Gauri.
- GIMPCRM recomanda înfiintarea imediata a Fundatiei pentru Dezvoltare Durabila Rosia Montana care sa se implice în lucrari de gestionare a bunurilor de patrimoniu si în pregatirea politicilor si programelor de crestere a capacitatii comunitatii locale, în sensul preluarii cât mai rapide a activitatilor principale de utilizare corecta si de management a bunurilor de patrimoniu – functionalizarea resurselor culturale ale sitului.
- GIMPCRM cere RMGC sa accepte o expertizare independenta a monumentelor la încheierea perioadei de exploatare si, acolo unde o asemenea expertiza ar impune-o, sa treaca la reconsolidare sau remedierea eventualelor daune aduse acestor monumente.
- Mai mult, GIMPCRM recomanda definirea unei strategii referitoare la acordarea de beneficii familiilor care locuiesc în zona protejata pentru a ramâne în continuare în acest perimetru. Pentru prevenirea destramarii comunitatii, GIMPCRM recomanda si evaluarea strategica a relocarii familiilor ce locuiesc înca în perimetrul industrial, în viitoare case restaurate din zona protejata.


Citeşte mai multe despre: Rosia Montana

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza