Links Sitemap Business Linker Sitemap

Eugen Rădulescu: Despre debitorilor cu venituri mici: 'Ce se va întâmpla când dobânzile vor crește, nu vreau să mă gândesc'

387 afisari
Debitorii cu venituri sub medie sunt vulnerabili la creșteri viitoare ale dobânzilor, în condițiile în care au un grad deja ridicat de îndatorare, iar rata de neperformanță este mare, mai ales la creditele de consum, și aceasta în condițiile în care dobânzile au fost la minime istorice, spune Eugen Rădulescu, directorul Direcției de stabilitate financiară din BNR.
 “Când dobânzile vor crește cu 1-2 puncte procentuale, gradul de îndatorare a debitorilor cu venituri sub medie va crește cu 10 puncte procentuale. Azi, la cele mai joase dobânzi din istorie, rata medie de îndatorare a acestei categorii este de 65% pentru creditele ipotecare. Va ajunge la 75%”, a arătat Rădulescu, la o conferință organizată de Consiliul Concurenței și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), precizând că exprimă opinii în nume personal. Ratele de creștere a creditelor pentru populație au fost foarte mari în ultimul an, amintește Rădulescu: 20% la ipotecare și 22-23% la creditele de consum, în intervalul iunie 2016-iunie 2017. Problema gradului de îndatorare a debitorilor cu venituri mici este valabilă și la creditele de consum, unde îngrijorătoare este și rata de neperformanță. "Avem o rată de a creditelor neperformante de 14%, când dobânzile sunt la niveluri minime. Ce se va întâmpla când dobânzile vor crește, nu vreau să mă gândesc."
”Cât timp inflația a fost negativă, a fost un lucru…dar a devenit pozitivă și stați să vedeți că o să devină pozitivă bine. Vremea dobânzilor mici se termină. SUA au mărit deja dobânda de două sau de trei ori. Vorbim de nouă ani în care dobânzile au fost foarte, foarte mici. Se termină chestia asta, nu poate să dureze la nesfârșit”, spune Rădulescu, arătând că trebuie să ne așteptăm la rate mai mari, dar și la dobânzi mai mari la depozite. Riscul politic nu este îngrijorător deocamdată, cât timp se menține doar în zona declarațiilor. “Suntem deocamdată doar în zona declarațiilor belicoase. Când apar legi, precum Darea în plată, putem vorbi de atac. Nu la bănci, ci la fundamentele economiei de piață. Când vom avea din cauza declarațiilor politice mișcări ample pe cursul valutar ce îngrijorăm. Deocamdată nu se vede așa ceva.”

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza