Links Sitemap Business Linker Sitemap

Economia României crește deja peste potențial pe bază de consum

682 afisari
Economia României crește deja peste potențial pe bază de consum și, în cazul în care acesta este stimulat suplimentar, nu se vor crea locuri de muncă decât în străinătate, susține guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.
El a prezentat în cadrul conferinței de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației, "adevăratele" probleme cu care se confruntă în prezent economia românească, în condițiile în care în spațiul public au fost lansate o serie de acuze la adresa Băncii Naționale a României referitoare la ratarea țintei de inflație.
"Care este adevărata situație în România? În ceea ce privește deviația PIB, am trecut la exces de cerere de la deficit de cerere. Și se observă unde! Se observă în balanța comercială. Dacă noi stimulăm cererea, inclusiv prin reducere de dobândă, sau prin alte metode de stimulare a cererii, nu vom crea locuri de muncă decât în străinătate. Nu vom stimula economia internă, pentru că ea oricum este suprasaturată", a explicat guvernatorul BNR.

În plus, el a menționat că există o tendință de încordare a pieței muncii, și "numai cei care nu trăiesc în această economie" nu își dau seama de acest lucru. "Câștigurile de productivitate sunt net inferioare dinamicii salariale", a adăugat Mugur Isărescu.
Totodată, el a menționat faptul că încrederea în economie se apropie cu certitudine de nivelul din 2008, când s-a confirmat că economia era supraîncălzită. "Chiar dacă economiștii au mari dificultăți în a previziona viitorul, despre trecut cred că ne putem lămuri: în 2007 — 2008 economia a fost supraîncălzită. Acum încrederea în economie este mai scăzută decât în 2008, dar este clar că ne ducem într-acolo. Avem o expansiune puternică a consumului, care a antrenat și o majorare semnificativă a importurilor. Din nou începem să consumăm din exterior", a mai atras atenția șeful BNR.

În ceea ce privește creditul, dacă se ține cont și de cel în lei și de cel în valută, situația nu arată o explozie, însă crește foarte rapid, susține guvernatorul BNR. "Nu este de natură să ne îngrijoreze, dar ne arată că nu avem de ce să îl mai stimulăm în plus", a subliniat Isărescu.

În opinia sa, "dacă este ceva de stimulat în România, aceea este creșterea productivității, a investițiilor și crearea de locuri de muncă, nu stimularea consumului mai mult decât s-a stimulat".
Referitor la acuzațiile cu privire la faptul că BNR și-a ratat ținta de inflație și, deci, nu își îndeplinește mandatul, guvernatorul a spus că mandatul BNR este stabilitatea prețurilor, nu țintirea inflației. "Nu găsiți în statutul BNR o țintă de inflație. Nu găsiți!!! Noi avem stabilitatea prețurilor", a subliniat Mugur Isărescu.

Potrivit acestuia, în momentul stabilirii statutului BNR, legiuitorul a realizat că în perioade de tranziție, când există foarte multe influențe asupra prețurilor, este aproape imposibil ca legea să stabilească o țintă.
Guvernatorul a mai explicat că țintirea inflației este o metodă de atingere a stabilității prețurilor.
În plus, există factori care influențează inflația care nu pot fi controlați de banca centrală. "Prețul țițeiului contribuie în prezent cel mai mult la inflația din România, alături de reducerea TVA care s-a disipat. Ce ar trebui să facem? Să mergem să ne rugăm să crească prețul la țiței pentru a ne atinge ținta de inflație, sau să vorbim cu Guvernul să majoreze accizele la benzină și motorină? Categoric că nu!", a subliniat oficialul BNR.

Totodată, el a menționat prețurile mărfurilor agroalimentare, care contribuie la inflația negativă din această perioadă. "Se sugerează că noi trebuie să punem pe foc atâția cărbuni pe această economie care oricum crește cu 4% pentru a crește prețurile și a ajunge la o inflație de 2% ca să ne atingem ținta. Aceasta este o aberație economică", a mai spus Mugur Isărescu.
În acest context, guvernatorul BNR consideră, "fără niciun fel de semn de întrebare", că banca centrală își îndeplinește mandatul de stabilitate a prețurilor, că această perioadă de inflație negativă este tranzitorie și că, de fapt, economia se confruntă cu alte probleme.
"Considerăm în continuare că în România nu suntem în deflație. Cum să fim în deflație când avem o creștere a vânzărilor cu 20% și o creștere de venituri cu 10%?", a menționat șeful BNR.

Banca Națională României (BNR) prognozează o inflație de minus 0,4% pentru finalul acestui an, cu un punct procentual sub estimarea anunțată în luna mai a acestui an, de 0,6%, potrivit Raportului trimestrial asupra inflației prezentat, luni, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Pentru finalul anului viitor, banca centrală estimează o inflație de 2%, de asemenea în scădere față de prognoza cuprinsă în Raportul din luna mai, de 2,7%. (Agerpres)

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza