Links Sitemap Business Linker Sitemap

Contrabanda cu tigarete depaseste 15% in ianuarie

3658 afisari
Piata neagra a tigaretelor a crescut in ianuarie 2013 pana la 15,4%, fata de 13% in noiembrie 2012, conform datelor companiei de cercetare Novel. Potrivit reprezentantilor industriei tutunului, este prima crestere importanta a contrabandei dupa ce, pe intreg parcursul anului 2012, piata neagra s-a mentinut la un nivel constant de circa 13%.
“Nivelul comertului ilicit inregistreaza in ianuarie 2013 o crestere semnificativa (2,4 pp), atingand nivelul de 15,4% din piata. Cresterea comertului ilicit apare pe fondul majorarii diferentei de pret intre produsele legale si ilicite. Cea mai importanta sursa a comertului ilicit, conform timbrului aplicat pe pachet, ramane Duty Free, care se mentine pe un trend ascendent (31,2% in ianuarie), urmata de Ucraina, care furnizeaza 25,8 %. Moldova se mentine, in continuare, la  22,3%. Serbia inregistreaza in ianuarie o tendinta de crestere, ajungand la 16,4%”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei Novel Research.
Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria, a declarat:Cresterea contrabandei cu 2,4 p.p. reprezinta aproape 100 de milioane de euro care s-au dus pe piata neagra in loc sa mearga la bugetul de stat. Principala cauza pare sa fie majorarea preturilor pe piata legala, ca urmare a influentei cursului valutar la care se plateste acciza incepand cu luna ianuarie (cu 5% mai mare fata de 2012), in timp ce preturile produselor de contrabanda au ramas neschimbate. Este cu atat mai ingrijorator cu cat preturile pe piata legala vor continua sa se majoreze in perioada urmatoare, data fiind decizia Guvernului de devansare cu trei luni a cresterii accizei. Industria este pe cat de importanta pentru buget – taxele platite anul trecut inseamna aproape 9% din veniturile bugetare- pe atat de vulnerabila la factorii externi. Tutunul este singurul domeniu in care exista o strategie nationala multianuala privind comertul ilicit. Drept urmare, producatorii au solicitat infiintarea unui Consiliu inter-ministerial care sa coordonoze initiativele de reglementare in domeniu si sa asigure consultarea intre institutii. Este absolut necesara coordonarea in acest sector, pentru ca Romania sa poata avea o pozitie coerenta fata de initiativele cu impact economic si social major, inclusiv fata de Proiectul noii Directive privind produsele din tutun”.

La randul sau, Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania, a declarat:  “Este vorba despre o crestere de peste doua puncte procentuale, in numai doua luni. Aceasta in conditiile in care autoritatea vamala a considerat si in aceasta perioada reducerea contrabandei o prioritate, intensificand actiunile de combatere a gruparilor infractionale organizate si a fraudelor vamale. De aceea contextul actual este de natura sa ne alimenteze ingrijorarile ca acest trend crescator s-ar putea mentine. Urmeaza o reoganizare anuntata a institutiilor competente in combaterea evaziunii fiscale, iar orice reorganizare creaza cel putin la inceput un gol de autoritate. In acelasi timp, este bine stiut ca proiectul de Directiva initiata de Comisia Europeana prevede, intr-un viitor apropiat, standardizarea formei pachetelor, precum si interzicerea tigaretelor slims, a celor mentolate si a celor cu arome. Pachetele standard vor fi mai usor de contrafacut, iar produsele interzise de Directiva, dar legale in tarile vecine, care nu sunt membre UE, se vor regasi in piata neagra. Tigaretele slim si mentol reprezinta circa  20% din piata legala in Romania. Avand in vedere ca un punct procentual de contrabanda inseamna aproximativ 40 de milioane de euro in minus la buget, statul roman va pierde circa 800 milioane euro. Speram, insa, ca Romania se va ralia pozitiilor deja exprimate de alte tari membre UE, printre care Polonia, Italia, Cehia, Bulgaria, Spania, Estonia, care s-au declarat impotriva prevederilor proiectului, acuzand incalcarea principiilor subsidiaritatii, pierderi de locuri de munca si cresterea pietei negre”.
Cu acelasi prilej Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania si Bulgaria, a declarat: "Anul trecut declaram ca obiectivul pe care autoritatile trebuie sa-l aiba in vedere este de a reusi o scadere sub pragul psihologic de 13% si apropierea de nivelul european al contrabandei cu tigarete, de circa 10%. Am inceput anul 2013 cu o crestere a contrabandei cu tigarete la peste 15% din piata care schimba trendul descendent inregistrat in ultimul an. Speram ca aceasta crestere sa fie temporara. Este esential sa nu asistam la o noua escaladare a fenomenului ilicit pe piata de tigarete din Romania. In ceea ce ne priveste, producatorii de tigarete vor continua sa sprijine autoritatile, prin expertiza pe care o au la nivel global si prin programe concrete. Aceste programe vor putea fi eficiente, asa cum au fost si in trecut, daca vom functiona intr-un cadru de reglementare echilibrat”.
  Industria tutunului a prezentat rezultatele studiului Novel pe ianuarie, intr-o intalnire cu reprezentantii Autoritatii Nationale a Vamilor, intalnire in cadrul careia s-a decis formarea unui grup de lucru permanent, alcatuit din companiile de tutun si Autoritatea Vamala. Cele doua parti au agreat si un plan special de masuri pentru perioada imediat urmatoare, in scopul combaterii pietei negre, avand in vedere iminenta cresterii contrabandei cu tigarete.
“In urma controalelor derulate in ianuarie, echipele mobile ale Autoritatii Vamale au aplicat amenzi de circa 2,9 milioane lei si au confiscat bunuri in valoare de peste 1,5 milioane lei. Au fost retinute pana la plata amenzii 36 autovehicule, iar trei autovehicule implicate in cazuri de contrabanda cu tigarete au fost retinute in vederea confiscarii. Activitatea organelor de inspectie fiscala in luna ianuarie 2013 s-a concretizat in constatari insumand circa 190 milioane lei, cu 52% mai mult decat in perioada similara din 2012. Prioritatea numarul unu a autoritatii vamale romane este combaterea traficului ilicit cu tigarete. In acest sens, in perioada urmatoare se vor desfasura actiuni de amploare la nivel national, in vederea combaterii acestui fenomen, cu implicarea intregii structuri de supraveghere si control vamal, respectiv echipe mobile, echipe canine si echipamente de scanare”, a declarat Dorel Fronea, Seful Autoritatii Nationale a Vamilor.
Industria a reiterat ca, in vederea reducerii comertului ilicit cu tigarete si a cresterii veniturilor la bugetul de stat, este nevoie in continuare de imbunatatirea cadrului legislativ. Astfel, sunt necesare reglementarea mai clara a infractiunilor de contrabanda si evaziune fiscala; calificarea infractiunilor in punctele de trecere a frontierei cu Ungaria si Bulgaria; atribuirea unor competente specifice politiei locale si jandarmeriei; reluarea scanarii tuturor mijloacelor de transport in punctele de trecere a frontierei, asa cum s-a intamplat in septembrie anul trecut in punctul vamal Stamora-Moravita.
In acelasi timp, sumele primite de statul roman ca urmare a acordurilor semnate de marii producatori de tutun cu Comisia Europeana sa fie alocate explicit pentru combaterea traficului ilicit, precum si instituirea unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite in domeniu.
Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Romaniei. Anul trecut producatorii de tigarete au platit la bugetul de stat peste trei miliarde euro reprezentand accize si taxe. Suma reprezinta circa 2,7% din PIB si o contributie la veniturile bugetare de aproximativ 9%.

 

 
Citeşte mai multe despre: Novel Research, JTI, BAT, Philip Morris

COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza