Links Sitemap Business Linker Sitemap

Consiliul Investitorilor Străini estimeaza ca economia României ar putea creşte de patru ori in urmatorii 20 de ani

1540 afisari
Consiliul Investitorilor Străini estimează că, în 2036, economia ţării ar putea valora 655 miliarde euro. Pentru atingerea acestui obiectiv ar fi necesar ca România să facă un salt calitativ astfel încât să poată creşte în medie cu o rată situată în jurul valorii de 4% pe an, pe o perioadă de 20 de ani.
Creşterea economică poate accelera de la 3,3% - cât este estimat potenţialul în prezent - până către un maxim de 4,5% spre finalul perioadei, consideră investitorii

Consiliul Investitorilor Străini consideră că România are potenţialul să devină în 20 de ani una dintre primele 10 economii ale Uniunii Europene, mărindu-şi economia de 4 ori, dacă se concentrează pe trei arii cheie şi aplică guvernanţa necesară implementării unui plan pe termen lung.
„Propunerea pleacă de la realitatea economică curentă, aşa cum o vede comunitatea membrilor FIC - după aderarea la UE, României îi lipseşte o ambiţie precisă. Ritmul de creştere de acum, deşi încurajator, nu este sustenabil pe termen lung, în absenţa unei abordări strategice. Membrii FIC consideră că este momentul oportun ca cetăţenii, societatea civilă, mediul de afaceri, mediul academic şi politicienii să se angreneze într-un dialog constructiv din care să rezulte un plan pe termen lung pentru România, care să fie acceptat la nivelul societăţii şi care să fie sprijinit de toţi factorii de decizie”, a informat ieri Consiliul Investitorilor Străini (FIC), precizând că „economia României ar valora 655 miliarde EUR în 2036, echivalentul unei creşteri de patru ori, ca mărime faţă de prezent”.

Sunt multe lucruri de făcut: Infrastructură, demografie şi eficienţă publică şi privată

Conştienţi că sunt foarte multe lucruri de făcut, investitorii au subliniat că sunt trei direcţii-cheie în care eforturile trebuie concentrate, pentru a asigura baza unei creşteri sustenabile: infrastructură modernă, demografie şi capital uman, eficienţă publică şi privată.
„Acesta este şi modelul economic standard conform căruia creşterea economică este generată de cei trei factori, capitalul fizic, uman şi avansul productivităţii. Pentru atingerea acestui obiectiv ar fi necesar ca România să facă un salt calitativ astfel încât să poată creşte în medie cu o rată situată în jurul valorii de 4% pe an, pe o perioadă de 20 de ani.
Creşterea economică poate accelera de la 3,3% - cât este estimat potenţialul în prezent - până către un maxim de 4,5% spre finalul perioadei”, a subliniat FIC, adăugând că nu are „vocaţia de a produce un plan pe termen lung pentru România”, acesta fiind atributul Guvernului, cu sprijinul Preşedinţiei, Parlamentului, Băncii Naţionale, partidelor politice etc, dar poate crea o platformă de dialog.

Platformă de dialog

Platforma de dialog „VA URMA” îşi propune în primul rând să comunice cu publicul şi cu toţi actorii relevanţi, pentru ca fiecare să conştientizeze că România are un potenţial enorm pe care îl poate mobiliza odată ce şi-a asumat o astfel de ambiţie şi o strategie  integrată, coerentă pe termen lung, cu priorităţi bine definite. În al doilea rând, vom încerca să explicăm publicului care sunt beneficiile unei creşteri economice sustenabile, cum se răsfrâng rezultatele asupra întregii societăţi şi cum credem noi că se poate ajunge acolo. Nu în ultimul rând, este necesar un anumit tip de guvernanţă, pentru ca un proiect de ţară care se întinde pe două decenii, să poată fi dus la bun sfârşit. Ne dorim să stimulăm dialogul şi implicarea pe această temă.
O contribuţie pe care mediul de afaceri o poate aduce în acest context este un model de guvernanţă asemenea unui plan pe termen lung, care trebuie să aibă la bază câteva principii, pe care şi companiile mici sau mari le utilizează atunci când fac strategii cu un orizont larg în timp: viziune, obiective, indicatori de performanţă şi calibrare permanentă în raport cu realităţile din teren.
Fără îndoială, obiectivul propus este unul îndrăzneţ, dar comunitatea FIC consideră că România poate îndrăzni mai mult dacă îşi mobilizează toate resursele, dacă poate construi consensul şi angajamentul necesar în jurul acestei ambiţii. Aflată la un nou moment de oportunitate, România poate decide să construiască un viitor sustenabil pentru următorii 20 de ani.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza