Links Sitemap Business Linker Sitemap

Conform Fitch: Conversia creditelor din franci elvețieni nu va avea un impact major asupra ratingurilor băncilor românesti

334 afisari
Proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni, ce ar urma să fie adoptat săptămâna viitoare de Parlamentul României, nu va avea un impact imediat asupra ratingurilor băncilor românești deoarece împrumuturile în moneda elvețiană reprezintă o proporție neglijabilă din creditarea totală a instituțiilor financiare iar acolo unde portofoliile de credite în franci elvețieni sunt mai mari, au fost puse deoparte suficiente rezerve pentru a absorbi potențialele pierderi în urma conversiei, se arată într-un raport publicat de agenția de evaluare financiară Fitch Ratings.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți pe articole proiectul de lege care prevede obligația băncilor de a face conversia în lei, la cursul BNR din momentul contractării împrumutului, a creditelor în franci elvețieni contractate de persoanele fizice. Proiectul nu a putut primi votul final, ședința de Plen fiind suspendată din lipsă de cvorum.

Impactul conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric va fi de 2,4 miliarde de lei (540 milioane de euro), a declarat săptămâna trecută Eugen Rădulescu, șeful Direcției de stabilitate financiară din cadrul BNR. "Numărul creditelor în franci elvețieni în acest moment a scăzut semnificativ: față de peste 70.000 de credite în urmă cu doi ani, la circa 50.000 în prezent. Semnalez în același timp că o soluție pe care am privilegiat-o a fost aceea a negocierilor directe între părți, între bănci și clienți", a precizat Eugen Rădulescu.

"Suma de 2,4 miliarde lei este echivalentul a aproximativ 50% din profitul net pe 2016, pe baza datelor din primul semestru al acestui an. Deducem că această estimare nu ține cont de orice rezerve puse deja deoparte de bănci pentru portofoliile de credite în franci elvețieni. Cifra actuală ar putea fi mult sub estimări", se arată în raportul Fitch.

Conform datelor BNR, la sfârșitul lunii august 2016 existau credite restante de 4,7 miliarde de lei, echivalentul a 4,2% din totalul împrumuturilor neachitate. Expunerea nu este distribuită uniform, dar toate băncile cărora Fitch le atribuie ratinguri au o expunere neglijabilă la aceste portofolii sau au creat suficiente rezerve pentru a absorbi potențialele pierderi în urma conversiei.

De exemplu, Banca Transilvania (BT) a adoptat deja o atitudine proactivă și a oferit clienților săi cu împrumuturi în moneda elvețiană opțiunea de a converti în mod voluntar creditele la un curs favorabil.

Ratingurile de viabilitate atribuite de Fitch băncilor din România — Banca Comercială Româna (BBB/cu perspectivă stabilă), BT (BB/cu perspectivă stabilă) și UniCredit Bank ((BBB/cu perspectivă negativă) — sunt în categoria 'bb', indicând o calitate a creditului speculativă, din cauza calității slabe a activelor și a mediului operațional dificil.

Proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni nu va avea un impact imediat asupra ratingurilor băncilor românești dar este un alt exemplu al modului în care cadrul legislativ se îndreaptă spre măsuri în sprijinul debitorilor și al protejării drepturilor consumatorilor în detrimentul băncilor, se arată în raportul Fitch.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza