Links Sitemap Business Linker Sitemap

BNR: Sistemul bancar din ţara noastră a înregistrat un profit operaţional record, 4,39 miliarde lei, in prima jumatate a anului

817 afisari
Sistemul bancar din ţara noastră a înregistrat un profit net mai mare cu aproape 1 miliard de lei, în prima jumătate a anului în curs comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, respectiv 3,6 miliarde lei faţă de 2,7 miliarde lei, după cum reiese din datele publicate de Banca Naţională a României (BNR). Banca Centrală ne-a informat că rezultatul brut înregistrat de bănci, în perioada ianuarie-iunie, a fost de 4,32 miliarde lei, profitul operaţional ridicându-se la 4,39 miliarde lei.
 Sistemul bancar a plătit impozit pe profit, în prima jumătate a acestui an, în valoare de 762,9 milioane lei, ne-a transmis BNR. Veniturile din dobânzi s-au cifrat la 7,77 miliarde lei, în timp ce cheltuielile cu dobânzile au fost de 1,25 miliarde lei. Veniturile nete din comisioane s-au ridicat la peste 2 miliarde lei, ne-au mai spus reprezentanţii BNR.
     Acest rezultat contabil obţinut de băncile de la noi este considerabil mai mare şi decât cele din intervalele similare ale anilor anteriori lui 2017 în care instituţiile de credit au ieşit pe plus (2,41 miliarde lei în 2016 şi 1,18 miliarde lei în 2015) şi depăşeşte chiar profitul realizat de bănci în primul semestru al anului 2008, care s-a cifrat la 2,01 miliarde lei, conform cifrelor BNR.
     În anii precedenţi, însă, profiturile contabile ale băncilor s-au transformat în pierderi fiscale, la final de an financiar, după ce instituţiile bancare şi-au dedus pierderile din anii anteriori.
     În acest an, băncile nu vor mai putea să-şi deducă total pierderile, conform noilor reglementări, ne-a spus Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale, care a subliniat, recent, într-un interviu acordat ziarului BURSA, că orice paradis fiscal este caduc, optimizarea fiscală nemaifiind un model de business.
     Băncile nu ne vor da niciodată "din prăjitura lor", este de părere domnia sa, menţionând că instituţiile de credit au ocolit marile proiecte de investiţii. Printre altele, domnul Mitroi ne-a mai spus că la baza profiturilor bancare stau taxele şi impozitele mici, descoperirea provizioanelor, licitaţiile pe piaţa titlurilor de stat, tendinţele digitale, cursul valutar stabil şi dobânzile scăzute.
     În opinia domniei sale, dacă ţara noastră ar fi avut un grad de bancarizare la nivelul celui european, adică de peste două ori şi jumătate faţă de cel actual, atunci băncile ar fi avut o profitabilitate mult mai mare.
     Evoluţia sistemului bancar în prima jumătate a acestui an a fost una foarte bună, la fel ca anul trecut, cu o tendinţă de creştere a creditării, îndeosebi în zona gospodăriilor, ne-a spus economistul Aurelian Dochia. Domnia sa subliniază că persoanele private sunt cele care au fost forţa în piaţa creditării, precizând: "Pe de o parte, este bine şi normal, pentru că, totuşi, creditarea din ţara noastră este la un nivel scăzut faţă de cea din ţările europene şi trebuie să apară un fenomen de recuperare a decalajului în acest segment. Totuşi, există un anumit semn de întrebare şi o anumită nelinişte în legătură cu faptul că, din partea firmelor, cererea pentru creditare rămâne încă destul de slabă. Ştim foarte bine că structura de finanţare pentru firmele din România este specifică. Niciodată companiile de la noi nu s-au bazat foarte mult pe resursele bancare, în comparaţie cu firmele din alte ţări. Societăţile din România se bazează foarte mult pe împrumuturi de la fondatori, această formulă de finanţare fiind chiar neobişnuită. Totuşi, situaţia din economie este destul de bună şi firmele ar trebui să prindă mai mult curaj şi să facă investiţii".
     Datele Băncii Centrale mai arată că cele 35 de instituţii bancare de la noi, dintre care 7 sunt sucursale ale băncilor străine, au un indicator mediu de solvabilitate de 20,07%, în creştere faţă de cel de anul trecut, în condiţiile în care nivelul impus de BNR este de minimum 8%. Gradul de creanţe depreciate a fost, la 30 iunie, de 2,42% din totalul creditelor. Rata medie a creditelor neperformante se ridică la 5,71%, conform definiţiei Autorităţii Bancare Europene (ABE), în scădere faţă de 8,32% cât era la jumătatea anului trecut. Raportul dintre creditele acordate şi depozitele atrase este de 75,22%, potrivit datelor BNR.
     Acestea arată că totalul activelor care aparţin instituţiilor bancare cu capital privat se ridică la 91,7%, activele băncilor cu capital străin totalizând 74,5%.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza