Links Sitemap Business Linker Sitemap

Anca Dragu: S-a declanşat prima etapă din procedura de infringement întrucât OUG 114/2018 încalcă tratatul de bază al UE

409 afisari
Era de aşteptat ca oficialii Comisiei Europene să demareze procedura de infringement împotriva României în sectorul gazelor, întrucât OUG 114/2018 încalcă tratatul de bază al UE şi principiile de piaţă internă, spune fostul ministru de Finanţe Anca Dragu, în prezent director de guvernanţă corporativă în cadrul E.ON România.
"Era de aşteptat (să fie declanşată procedura de infringement - n.r.), pentru că OUG încalcă tratatul de funcţionare a UE, principiile de bază de piaţă internă. S-a declanşat prima etapă, primul pas a fost făcut. Îngrijorătoare este plafonarea preţului, alocarea de cantităţi şi, de asemenea, Comisia consideră că ordonanţa de urgenţă nu protejează consumatorul vulnerabil, aşa cum este motivat în expunerea de motive", a spus Dragu într-o conferinţă de profil.

Potrivit acesteia, în perioada următoare Guvernul trebuie să clarifice aceste suspiciuni pe care Comisia le-a pus pe masă.

"Suntem la dispoziţia autorităţilor pentru clarificări în acest sens", a adăugat Dragu.

Pe 7 martie, Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de punere în întârziere pentru nepunerea corectă în aplicare a anumitor cerinţe prevăzute de Directiva privind gazele naturale (Directiva 2009/73/CE) şi de Regulamentul privind siguranţa furnizării de gaze (Regulamentul UE 2017/1938).

Acesta este primul pas al procedurii de infringement. Statele avertizate au la dispoziţie două luni pentru a răspunde Comisiei. În caz contrar sau în cazul în care răspunsul nu este satisfăcător, Comisia trece la a doua etapă, avizul motivat. A treia etapă a procedurii de infringement este trimiterea României la Curtea Europeană de Justiţie.

Potrivit CE, cele două directive vizează asigurarea competitivităţii pe pieţele gazelor din UE, garantând în acelaşi timp aprovizionarea în condiţii de securitate a gospodăriilor şi a altor clienţi care necesită o protecţie specială.

"În urma analizării măsurilor legislative adoptate de România în decembrie 2018, Comisia a constatat că sistemul preţurilor angro reglementate nou introduse pe piaţa gazelor din România este contrar cerinţelor juridice ale UE. De asemenea, Comisia consideră că aceste măsuri nu sunt adecvate pentru atingerea în mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici împotriva creşterilor excesive de preţ", susţine Executivul comunitar.

Guvernul de la Bucureşti a decis în luna decembrie 2018, prin Ordonanţa de Urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare, plafonarea la 68 de lei/MWh a preţului la gaze pentru următorii trei ani pentru toţi consumatorii casnici. Pentru consumatorii industriali preţul va fi, de asemenea, plafonat însă va fi un mix între preţul de 68 de lei pentru consumatorii industriali, preţul de import şi costul de înmagazinare.

Consilierul pe probleme economice al premierului, Darius Vâlcov, a precizat atunci că decizia privind plafonarea preţului la gazele naturale nu contravine regulilor europene, iar Legea concurenţei chiar recomandă acest lucru, întrucât pe piaţa gazelor din România există o situaţie de oligopol.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza